ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2014 14:35:06 - foxi

MotoGP

,,Vláda rozhodla o dotaci na MotoGP ve snížené výši"...to jsou vaše slova. A nyní ministr Chládek:Oproti minulému roku vládní kabinet navýšil státní příspěvek na tuto významnou sportovní akci o 5 milionů korun. Jde zároveň o historicky nejvyšší podporu této motoristické akce vůbec. Jak to tedy je?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.07.2014 22:05:03 - Mgr. Petr Adam
 Dobrý den, děkuji za dotaz.
Je to snadné. Vláda byla požádána aby stát (potažmo i kraj a město) zaplatil tzv zalistovací poplatek ve výši přiblžně 70 milionů španělské společnosti Dorna sports (něco jako v F1 Ecclestoneova společnost).Důvod je takový, že české mistrovství je jen jedním ze tří na světě kde tento poplatek neplatí stát či region (kteří na akci vydělávají mnohonásobně více z výběrů daní a poplatků - v ČR asi desetinásobně oproti výši zalistovacího poplatku) a společnost Automotodrom se již dostala za těch x let do situace, kdy si již nemůže dovolit tento poplatek platit ze svého, protože z pořádání motoGP má zisk jen a pouze ze vstupenek (ne z TV práv, ne z reklamy, ne z ničeho jiného)Město Brno třeba říká že daruje 5 mil. Kč každý rok, ale za tyto peníze si nakupuje služby od Autootodromu a tomu ve výsledku zbyde mnohem méně. Celá problematika je složitá, ale se zájmem jsme studoval ekonomii tohoto podniku a dalo by se dlouze pokračovat...
Stát přilíil pro letošek 40 mil, nakonec však odsouhlasil 30 - což je sice nejvíc, ale ani zdaleka to náklady nepokrývá a tudíž se  příští rok patrně akce nepojede. 
Pan Ezpeleto (majitel Dorna) přesto žádá českou vládu o jednání, protože si nepřeje Brno ztratit -  a věřím, že se ještě najde cesta. Velmi bych si přál aby tento poslední sportovní klenot u nás zůstal a my nezavírali oči před rodinným stříbrem ať už se jedná o sport či kulturu, zvláštěpak pokud to státu přináší pozitivní finanční efekt, spousta lidí podniká a je zaměstnáno. Stát se má chovat jako řádný hospodář a tedy i kvalitně a inteligentně investovat tam, kde mu to přinese zisk.
s úctou
Petr Adam