MUDr. Mgr. Vladimír Plaček

Zemřel dne 2.8.2018
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2014 16:05:10 - občanka ČR

Zákon o provozu na pozemních komunikacích

Sám píšete, že ste navrhovatel Zákona o provozu na pozemních komunikacích. Co se tímto zákonem má změnit? Vím, že vláda někdy na jaře schválila na silnicích první třídy zvýšení rychlosti. To je ono? A co dál?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2014 16:32:04 - MUDr. Mgr. Vladimír Plaček
 Navrhovaná změna zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) se týká především přetížených nákladních automobilů a kamiónů. Současné znění zákona totiž nezná specifický přestupek pro porušení zákazu vjezdu vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. Porušení je možné kvalifikovat toliko jako přestupek podle tohoto zákona. Za tento přestupek se v blokovém řízení uloží pokuta do 2 000 Kč (sankci ukládá příslušník Policie ČR nebo strážník obecní policie), v nezkráceném správním řízení pak pokuta od 1 500 Kč do 2 500 Kč (sankci ukládá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností). Tento zákaz je masivně porušován všude tam, kde časová a finanční úspora užití zakázané vozovky převáží nad relativně nízkou pokutou. Příslušná těžká vozidla pak významně poškozují povrchy silnic, které nejsou uzpůsobeny na danou zátěž. Kromě toho ohrožují obyvatelé příslušných obcí a obtěžují je hlukem a exhalacemi. Nejpostiženější jsou příhraniční regiony, ve kterých je zvýšená tranzitní doprava. Navrhuje se tedy předmětné sankce navýšit v rozmezí od 2 500 Kč do 20 000 Kč, přičemž by tento přestupek bylo taktéž možné řešit blokovou pokutou 2 500 Kč a udělením 2 bodů, a zvýšit tak jejich efektivitu.