JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2011 10:28:28 - Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna

Vyšší odpovědnosti zvolených zástupců

Dobrý den pane doktore.
Jak se díváte na možnost povinné účasti u voleb? Já bych byl pro, ale zajímá mne Váš názor. Představoval bych si to následovně - všichni (až na nemocné apod.), kteří mohou volit by museli jít k volbám pod pokutou 30000 Kč. Byla by možnost vhodit do obálky prázdný lístek s tím, že by se zjistilo, komu nevyhovuje žádná strana - tedy zjistil by se počet lidí, kterým žádná strana nevyhovvuje. Dále by to bylo přínosné z toho důvodu, že by už lidé nemohli říct, že je situace v ČR nezajímá - přitom většina nadává na politiku, ale k volbám nechodí. Myslím, že by to byl dobrý způsob jak "přinutit" občany aby se začali zajímat o dění v čr, o politické strany, systém a pod. Byla by povinná účast u voleb pro KSČM přijatelná? PS: vím, že je to z hlediska minulosti celkem nepříjemné téma pro vás, ale ve Francii jsou volby také povinné a nikdo se nad tím nepozastavuje co vím. Pěkný den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2011 16:59:46 - JUDr. Vojtěch Filip
Děkuji za otázku, je to námět, který má svou logiku a má i své příklady. Jedním z nejlepších příkladů je Australie, kde je i využit model s pokutou za neúčast. Už jsem se to jednou pokoušel, žel bezúspěšně vnést do debaty o volebním systému, v době kdy se uvažovalo o tzv. volebním kodexu. Jistě to vede k mnohem reprezentativnějšímu mandátu a k vyšší odpovědnosti zvolených zástupců. Zejména jde o odpovědnost za program.
Vojtěch Filip