Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.07.2014 15:26:47 - Damšíková

zajímá mě vaše reakce, nikde jsem ji nezaznamenala

Kvůli ministru Brabcovi, kterému pravděpodobně zákony připravují vlivové a lobbistické skupiny prostřednictvím jeho náměstků, vyhrála lobby spaloven. Na úkor životního prostředí, obcí i jejich obyvatel.
Michal Kučera,
poslanec,
odborný mluvčí TOP 09 pro oblast životního prostředí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.07.2014 12:05:03 - Mgr. Richard Brabec

Dobrý den.

Pan poslanec Kučera v reakci tlumočí názory pana Kropáčka z Hnutí Duha, které se spojilo se skládkovací lobby, aby společně zabránily návrhům zakázat v ČR po roce 2023 nebo 2024 skládkování. Když se tak totiž stane, skládkaři přijdou  o svůj velký byznys.  Celé tvrzení pana poslance je čistě spekulativní, absolutně vytržené z kontextu a nepodložené žádnými faktickými údaji. To se pokusím napravit.

V první řadě chceme docílit předcházení vzniku odpadů a dosáhnout na maximální možnou recyklaci s následným materiálovým využitím. Teprve pak podpoříme u materiálově nevyužitelných odpadů energetické využití odpadu a tím směřujeme k úplnému odklonu odpadu ze skládek. Strategii najdete v novém Plánu odpadového hospodářství, který jsme zveřejnili v dubnu na stránkách MŽP.  
Na možnou výstavbu nebo modernizaci zařízení pro energetické využívání odpadů je v návrhu Operačního programu Životní prostředí alokováno necelých 53 mil. eur. Tyto finance by mohly stačit na vybudování maximálně 2 velkých spaloven s celkovou odhadovanou kapacitou 400 tisíc tun ročního využití odpadů. Myslím, že to rozhodně není žádný důvod tvrdit, že bychom já či moji náměstci jakkoliv podporovali spalovací lobby.