ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2014 15:46:50 - Marek Horvát

šéf státní služby

Koalice s TOP09 a ODS odmítly váš pozměňovací návrh, aby šéfa státní služby jmenoval na návrh vlády prezident. K čemu jmenováním prezidentem, když do toho nebude moci mluvit? Sám se kvůli tomu vzdal například moznosti jmenovat profesory. Děkuji za vysvětlení

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2014 18:10:20 - Mgr. Petr Adam
 Dobrý den,
nelíbí se mi v principu to co je navrženo v zákoně o státní službě, nepřeji si generální ředitelství a jakéhosi státního tajemníka/ superúředníka. Popravdě jsem přesvědčen, že jich máme až dost.Pozměňovací návrh jsme dali, protože jsme přesvědčeni, že jmenování vládou je čistě politická záležitost a že si vláda vybere politicky blízkého člověka, který už z principu věci bude například škodit vládě následující. Profesionál by to samozřejmě udělat neměl, ale žijeme v ČR.Vláda jako taková je orgán, který není volen občany - ano vychází z čísel v poslanecké sněmovně a musí mít její mandát, ale není přímo volena. Prezident ano. Je to blíže k naší představě demokracie, která je mnohem blíže lidem. Uvažovali jsme i o návrhu, že by kandidáti na "superúředníka" byli vybráni v tajné volbě v poslanecké sněmovně a poté jmenováni Prezidentem - což by dle mého názoru byla varianta nejčistší a nejdemokratičtější. Tak to ale nebylo v rámci celého zákona možné.
I když prezident někdy nechce do něčeho mluvit, přesto mu patří v ústavním pořádku této země své místo a jeho institut by měl býti využíván, zvláště pak je-li přímo volen občany.
s úctou
Petr Adam