ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2014 18:19:32 - jana HK

důsledky sankcí pro zemědělce

Celý den, zatím marně, čekám na vaše vyjádření k reakci Ruska na sankce. Budou podle vás pro zemědělce likvidační? A měl by stát pomoci? Z čeho?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2014 21:50:38 - Jan Veleba
Vážená paní Jano,

odpovídám Vám až nyní – mám dovolenou a mimo to jsem se k reakci Ruska na sankce vyjadřoval po telefonu už asi šesti médiím. Ale zpět v Vaší otázce.

Víte, já se doposud moc necítím politikem, i když jím, a na rozdíl od pana Babiše to přiznám, jsem. A je moc špatné vysvědčení pro české politiky, že jsem byl jediný, který hned zpočátku událostí na Ukrajině varoval před jeho důsledky. A nebylo to tak těžké předpovědět.

Takže to, co udělal teď Putin je, technokraticky vzato, vynucená reakce na silácká, neprozíravá a nezodpovědná rozhodnutí USA a poslušné EU.

A kdyby nebyla situace tak vážná, tak bych s pobavením glosoval současné reakce českých politiků. Například pan ministr Jurečka, který přes měsíc vyvěšoval před vchodem na ministerstvo zemědělství ukrajinskou vlajku (to byla první jeho reakce), pak těsně před vyhlášením protisankcí Ruska pravil, že se pro nás nic mimořádného nestane až po dnešní výzvu, aby čeští občané pomohli a baštili více českých potravin. Bude to ale hodně těžké sníst tisíce tun našich jablek, aby se vyrovnal jejich trh, až nám je sem navalí Poláci, kteří je měli připravené na ruský trh.

A co pan kníže Schwanzenberg, který byl osobně Mejdan podpořit? Možná, že by tam teď měl neprodleně letět, aby pomohl současné vládě prostor vyklidit. Znovu tam hoří na barikádách pneumatiky. Nějak teď mlčí.

Ale abych nebyl dlouhý, zkusím Vám sdělit svoje názory, co se stane:

  • Agrární trh EU bude mít přebytky, které stlačí dolů farmářské ceny a to výrazně ekonomicky poškodí miliony farmářů
  • Ruku v ruce budou následovat obdobné problémy ve zpracovatelském průmyslu a to celé přinese snížení zaměstnanosti
  • Státy s výrazným podílem agrární produkce (Polsko, Španělsko, Francie, Rumunsko a další) se pravděpodobně vrátí do hospodářské recese
  • Pracně budované trhy v Rusku se ztratí a obsadí je někdo jiný, který na této situaci vydělá – budou to státy latinské Ameriky

A co se stane v Rusku?:

  • Dál bude posílena pozice prezidenta Putina
  • Zrychlí se realizace jeho politiky vytváření potravinové soběstačnosti
  • Ruský spotřebitel nebude ochoten v budoucnu nakupovat potraviny z EU a USA

Pokud se týká poslední části Vaší otázky – pro mnohé zemědělce a zpracovatele budou nepochybně odvetná opatření Ruska likvidační, minimálně se sníží zaměstnanost.

A pomoc státu? Spíše by měla pomoct EU, ale já se stejně jako Vy ptám – z čeho?