Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.08.2014 10:13:48 - Stoklasová Jana

služební zákon

Dohodu o služebním zákonu považujete za úspěch. Prezident zde ale odpověděl, že v současné podobě zákon vetuje (http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Ing-Milos-Zeman-1195/otazka/sluzebni-zakon-34683). Co vy na to? Stoklasová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2014 9:48:24 - Ing. František Laudát
Politické náměstky jsme také nechtěli. Byl to jediný z bodů, které jsme neprosadili. Nicméně chápu výhrady koalice. U klíčových resortů  někdy i koaliční strany chtějí své zastoupení. To aby se nedivily, co tam ministr případně vyvádí. Navíc většinu dnešních náměstků bych si osobně nevzal k řízení resortu ani náhodou. Jen minimum z nich jsou skuteční odborníci. Iluze, že bude nezávislá státní správa je klamná. Znám jen minimum úředníků, kteří slouží profesionálně bez ohledu na politickou reprezentaci. Existují takoví, ale jsou spíš z éry devadesátých roků. Ale znám dost těch, kteří spíš sabotují práci za všech okolností. Silná pozice úředníků je v dnešním dynamickém světě možná trochu anachronismem. Téměř každý den přicházejí nové výzvy, které musíte pokrýt  novým typem odborníků. Pokud by platila Dienstbierova varianta služebního zákona, nikdo by s tím nehnul. Ale osobně musím uznat, že vyhazování pracovitých a zkušených úředníků je zvěrstvo. Zpravidla to dělají hlupáci a zakomplexovaná individua, která se bojí chytřejších. Největší čistky za poslední roky provádí současná vláda. Pokud se týká veta pana prezidenta, je to krok, který může jen o něco oddálit platnost novelizovaného zákona. Na přehlasování jeho veta stačí 100 poslanců. Jen koalice jich má výrazně více a navíc my dodržíme svoji dohodu.