PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2014 9:37:08 - grunlich

korupce

Proč vlastně ČR nepřistoupila k Úmluvě EU proti korupci? A co si myslíte o zmíněné Úmluvě? Na mě to působí tak, že u nás se vede boj s korupcí jen tak na oko, protože to prostě většině politikům vyhovuje

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.08.2014 13:30:36 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Myslím si, že opatření jsou nedostatečná a nesystematická. Naprosto nejnižší úroveň korupce mají tradičně severské státy. Tento fakt vyvrací opakované báchorky pravice o tom, že silný sociální stát vede ke korupci a k neefektivnosti. Naopak zdaleka nejvyšší úroveň korupce je na jihu, v Itálii a vůbec v katolických zemích, stejně jako v pravoslavném Řecku. Je evidentní, že velkou roli hraje v severských zemích i protestanská, v tomto případě luteránská tradice. Jak napsal v jedné nedávných publikací Samuel Huntington, "culture matters", neboli kultura hraje roli, má svou váhu.
ČR dlouhodobě otázky boje s korupcí přezírá a navrhovaná opatření se vládě asi jeví jako zásah do svobody podnikání a jako něco, co je proti ochraně osobních dat. U nás se - údajně - dvě pětiny lidí setkaly s otevřeným korupčním jednáním. Myslím, že to česká politická reprezentace podceňuje.