RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2014 9:48:05 - grunlich

Úmluvě EU proti korupci

Proč vlastně ČR nepřistoupila k Úmluvě EU proti korupci? A co si myslíte o zmíněné Úmluvě? Na mě to působí tak, že u nás se vede boj s korupcí jen tak na oko, protože to prostě většině politikům vyhovuje

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.08.2014 11:57:50 - RNDr. Pavel Poc
Máte patrně na mysli UN Convention against Corruption. Nejde o dohodu EU ale OSN (UN - United Nations). ČR k  této úmluvě už naštěstí přistoupila, i když skutečně po podivně dlouhém váhání až v listopadu 2013, tedy loni v zimě, 8 !! let po přijetí úmluvy. Zdůvodňováno to bylo implikací na trestní zodpovědnost právnických osob v právním řádu ČR, která ovšem zmizela už v roce 2011 a přesto ČR ještě dva roky čekala s přístupem k Úmluvě. Úmluva samotná se mi jeví spíš jako deklaratorní, protože vynutitelnost závazků z ní vyplývající je velmi nízká. Co se týká samotného boje proti korupci, mám osobně za to, že jde o proces zrání společenského vědomí celé společnosti. Neobviňoval bych pouze politiky, korupce je rozbujelá i v soukromém sektoru. Osobně mi vadí také legální korupce, různé nadace a příspěvky do nich, naprosto neslušné výnosy developerských společností, za kterých je pak financováno kdeco. Není to jen otázka nějakého ubohého gaunera, který někomu přinese v igelitce balíček bankovek. Je to už dnes také otázka chytráků, kteří si zákonem o nesmyslně vysokých subvencích nějakého odvětví připraví obrovský byznis nebo vydělají miliony jen tím, že ve vysoké politické funkci například řeknou dopředu připravenou větu, která zacloumá s cenou nějakých akcií a někdo, možná spřízněný možná ne, na tom nehorázně vydělá. Zjednodušovat korupci na to, co je snadno postižitelné a současné vedle nechávat díry na korpuci zcela legální, to je podle mě největší průšvih.