Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.08.2014 11:02:35 - kamarád123

Kritika restitucí

Pane laudát, jestli si myslíte, že bude církev investovat do hospiců a podobných zařízení, tak asi ano, ale na pobyt nemocného v církvevních hospicích normální člověk prostě nemá a to je fakt. Ten případ jsme v rodině měli. Zatím si církev zakládá v mnoha případech termínované vklady, takže vše je zase jen o zbohatnutí. A ještě jednu věc, jmenujte mě alespoň jeden případ, kdy dostal restituent, například zemědělec ještě k pozemku finanční dorovnání ? Tak to je podle vás spravedlnost. Jsem katolík, myslím, že Kristovo učení znám na laika celkem dobře, ale tomuto nerozumím. I sám papež nabádal k tomu, aby církev zůstala chudou, aby se nevzdalovala věřícím. Tak kde je vlastně pravda. A to co jste protlačili v parlamentu bude mít jediný dopad na všechny církve u nás a to na odliv věřících od církví. Víte v době, kdy se musí lidé skládat na operace smrtelně nemocných dětí a o ostatním ani nemluvě, schválíte takový paskvil a rozhazujete plnými hrstmi naše peníze. A kde ty peníze skončí ???

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2014 10:23:19 - Ing. František Laudát
Nejsem tu od toho, abych dělal advokáta oněm 16 církvím a společenstvím. Jako politik jsem patřil a patřím k těm, kteří jim vytvořili prostor, který jim mimo jiné dává možnosti existovat, pomáhat těm nejpotřebnějším a šířit vzdělání a kulturu. Teď je to na nich. Je to stejné, jako když moji předchůdci po roce 89 vrátili lidem jejich majetky. Někteří navázali na své úspěšné předky, řada to nezvládla a o jmění přišla. Zákonodárci nejsou od toho, aby něco řídili (kromě státu), ale aby vytvářeli prostor s rovnými férovými šancemi pro všechny. Je na každém, zda tu šanci naplní, či nikoli. Jestli někde jsou církevní zařízení drahá, nadávejte zřizovateli, jsou-li výborná, chvalte zřizovatele. Pokud církev chce vybudovat udržitelný systém, nemůže neopakovatelné příjmy, které z vyrovnání má, proinvestovat nevratně, rozdat apod. Musí spíš používat jen výnosy z majetku. Když peníze (jistinu)dobře uloží, tak to je zodpovědné nakládání. Kéž by to takto dělaly všechny instituce státu a obcí. To bychom si mohli leckteré bankroty odpustit. O chudých církvích jsem už odpovídal – chcete-li dnes konat dobro, bez peněz to jde jen ve velmi omezené míře. Nemocné děti – byli vždycky, jen se o tom nesmělo mluvit. Dnes to média hodně používají k naplnění svých zpravodajství. Samozřejmě, řada excesů existuje, ale od toho jsou ministři zdravotnictví a sociální péče, aby takové situace napravovali. Zákonný rámec na to mají. Ale je to na dlouhou diskuzi a jsou poslankyně a poslanci, kteří na toto Vám odpovědí více kvalifikovaně, než já.                                                                                                                                                                                                                                          Laudát