Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2014 18:15:10 - pony123

volební systém

A co volební systém? ten netřeba podle vás měnit? Pokud se neplete D´hondtovu metodu, podle které se přepočítávají hlasy využívá třeba řada státu, ale my ji mám upravenou. Dřív také bylo pro strany výhodné kandidovat jako koalice, ale dnes...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2014 8:27:06 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Úprava volebního systému je jistě také žádoucí a to nejen z pohledu používaného systému přerozdělování mandátů. Vždy je problém, jak vyvážit stabilitu demokratického systému s výsledkem voleb. A je zajímavé, že tam, kde je zaveden poměrný systém, jehož jsem příznivcem,tak existují odlišné modely přidělování mandátů. Důvodem je, aby vítěz voleb mohl vládnout buď sám nebo ve dvou členné koalici. Když se tento prvek před lety navrhoval, tehdejší prezident V. Havel a také Ústavní soud ČR jej zatrhli. Proto je opravdu důležitá diskuse o tom, jak upravit volební systém i volební zákony. Vždyť se stačí podívat v rámci evropských zemí, jak na to jdou. Mně osobně je blízký rakouský či německý model.