PhDr. Milan Pešák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.08.2014 14:32:29 - petrforbersky@seznam.cz

Ombudsman pro školství

Ministr školství chce zřídit funkci ombudsmana, který má řešit problematiku šikany a prověřovat stížnosti, které přicházejí ze škol. Co vy na to? Podle mě je to další zbytečný úřad. Ani úřad veřejného ochránce práv nemá od smrti pana Motejla žádný smysl. Nemá pravomoci a jediné z čeho těží mohla být autorita pana Motejla, na kterou už asi nikdo nedosáhne.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2014 18:02:31 - PhDr. Milan Pešák

Vážený pane Forberský,

ve svém dotazu jste vyjádřil názor, který také plně sdílím. Jen  bych za sebe doplnil, že jako ombudsmana jsem si vážil také pana Varvařovského. Ale abych se z dotazu nevykroutil příliš lehce, přidám svou zkušenost:

Zvyšování počtu ombudsmanů a jejich zavádění takřka kdekoli jen devalvuje myšlenku obhajoby práv těch, kteří svá práva nemohou účinně hájit sami. Potkal jsem už hodně ombudsmanů na různých místech - v různých nemocnicích, na Magistrátu hlavního města a leckde jinde, ale zatím jsem nezaznamenal místo, kde by to přinášelo nějaký zásadní prospěch. Ba dokonce jsem to nezaznamenal ani u těch lidí, které osobně znám, a proto jsem si jist, že se onu ombudsmanskou práci snaží vykonávat poctivě a ve prospěch těch, komu mají pomáhat. Důvodem je samozřejmě skutečnost, že tito lidé nemají pravomoc, jejímž použitím by mohli pozitivní věci prosadit a uskutečnit.

Výjimkou určitě nebude ani ombudsman na MŠMT, takže celé je to divadlo o opíjení a rohlíku. Nemluvím o šetření, protože pan ministr by si mohl z kandidáta na ombudsmana klidně udělat regulerního poradce.

Hezké dny přeje Milan Pešák