PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.08.2014 11:40:49 - středopravicový volič

šátky

Co říkáte na Verdikt ombudsmanky Šabatové: Muslimky mohou nosit šátky v českých školách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.08.2014 21:22:58 - PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor
 Dobrý den,

Jako poslanec a zákonodárce musím hájit zákony a Ústavu ČR. To znamená náboženskou svobodu pro všechny občany ČR.

 Jako praktikující katolík, velitel Vojenského špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského, který vznikl počátkem našeho letopočtu ve Svaté Zemi k ochraně a léčení  poutníků, později k ochraně křesťanských vojsk, která hájila zájmy evropských panovníků a papeže bych měl být na jejich straně.

Takto to však nelze pojmout a podle toho se řídit. Po dlouhá staletí vedle sebe žili křesťané a muslimové bez problémů. Ty nastaly až v dnešní době.

Kdo nepokoje a války rozpoutal nechám bez komentáře.

Pokud jde o zákaz nošení pokrývky hlavy ve školním řádu musím se držet toho, že je chyba v tom řádu. Pokud se budou náboženské symboly muslimům zakazovat, pak si vytvoří své vlastní školy a naše soužití bude ještě problémovější.

V našich školách jsou na stěnách symboly kříže, žáci nosí různé křížky na krku, děvčata nosila šátky ve školách donedávna snad všechna. Naše ženy doposud nemusí ve společnosti a  místnostech snímat pokrývky z hlavy, naše řádové sestry chodí zahalené a nikdo se nad tím nepozastaví,  atd. Nastolit zákazy těchto symbolů by bylo proti lidské důstojnosti.

 Myslím, že v tomto jednom případě jde jen o dohodu několika lidí ve výkladu školního řádu. Věřím, že nastane doba, kdy budeme vedle sebe zase žít v míru.

Dr. Andrle