Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.08.2014 12:18:25 - richard hybš

Proč vám ubývají členové a preference?

Stejně jako z ODS od vás odchází řada lidí (např. senátor Janeček, Lebeda, primátor Kajnar…) a s preferencemi jste na štíru. Skutečně si myslíte, že není třeba vyvodit důsledky, dřív, než bude po dvanácté?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2014 18:26:22 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Na podobnou otázku jsem již dříve odpovídal, takže stručně.Nejprve k preferencím. Vzpomínám si, když před volbami měla ČSSD podle různých agentur přes 30% podpory veřejnosti. Již tehdy jsem vyroval, že tomu tak není a odhadoval jsem tuto podporu na 23%. Pokles preferencí po volbách má zejména dva důvody. Tím prvním byl pokus o sesazení předsedy strany a jeho nahrazení M.Haškem ve funkci premiéra. Prostě nejednota strany navenek je nejhorší věcí, která znamená výrazný pokles preferencí. Tím druhým hlavním důvodem je, že ČSSD má největší vládnáí zodpovědnost a každá vláda, potažmo její vedoucí síla, ztrácí na popularitě. Je to proto, že koaliční vláda plní koaliční programové prohlášení, které nemůže 100% odpovídat předvolebním slibům té které politické strany. S tím je také spojeno to, že premiér má odpovědnost za vládnutí a udržení koaliční vlády a proto nemůže denně reagovat na útoky či kopance našich koaličních partnerů, zejména ANO 2011.
K té Vaší první otázce, ČSSD si zachovává kolem 23000 členů (ale potřebovala by dvakrát více) dlouhodobě. Ze strany spíše odcházejí jedninci a mají k tomu dva základní důvody. Tím prvním je, že v rámci primárek nedostali důvěru členské základny a nedostali se na kandidátní listiny. Proto hledají jiné uplatnění, a to v jiných poltiických stranách či zakládají vlastní různá hnutí na komunální úrovni. Tím druhým důvodem je, že dlouhodobě jako členové nedostali, alespoň z jejich pohledu, dobré uplatnění ve strukturách strany či v nominacích. Prostě proto, že ČSSD má řadu daleko schopnějších a lepších členů, kterým dává přednost. Nicméně ješitnost a osobní animozity převážily v rozhodnutí opustit řady sociálních demokratů. Ale většinou jde o mix obou důvodů. Z mého pohledu těchto členů škoda není, protože dali přednost svým osobním ambicím před politikou strany. Přece mohli vést bitvu uvnitř strany, pokud nabyli přesvědčení, že jim bylo ukřivděno. Pokud mám já dobré informace, pak z ODS jde o úprk ne jednotlivců, ale desítek členů či o jejich přechod k jiné pravicové straně. Ale to je spíše vnitrostranická záležitost této politické strany.