PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.09.2014 15:15:53 - David Fetrle

Co říkáte na spor o sankce?

Co říkáte na výrok premiéra, kteří říká, že k ničemu nevedou a nechce se připojit k dalším? A jak nás vnímají ostatní země? Mají některé také problém se dohodnout, nebo jsme výjimka? Nebylo by to poprvé.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.09.2014 15:58:37 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
        Pan premiér konečně začíná nabírat rozum a jeho postoj není v Evropě ničím výjimečným. Hospodářské sankce jsou nesmyslné a jen poškodí naše podniky, které nemají zakázek nazbyt. Takové Madetě trvalo asi pět let, než se jí podařilo proniknout na ruský trh a konečně zaznamenala růst. Teď jsou její snahy vniveč. V roce 2013 jsme do Ruska vyvezli zboží za cca 116 ml. korun, v posledních letech rostl export každý o 5-10%. Proč máme riskovat osud naší ekonomiky kvůli Američanům, jejichž podíl na našem zahraničním obchodu je jenom 3%? 

         Zaznamenal jsem ze strany českých politiků výzvy směrem k EU, že je třeba zaujmout ve věci hospodářských sankcí vůči Ruské federaci jednotný postoj. Země EU k tomu ochotny nejsou, lavírují a k jednotnému postoji mají daleko. Proč taky? Uvědomme si, že o sankcích vůči Rusku se začalo vykřikovat především po sestřelení malajsijského letadla, které ale bylo sestřeleno, jak dnes víme, někým úplně jiným. Země EU, které jsou ve vleklé hospodářské krizi, si musí vybrat- buď komerční zájmy, nebo geopolitika. Při lámání chleba je vždy košile bližší než kabát a je pravděpodobné, že my bychom zase byli ti "slabi, leč hrdi", zatímco ostatní země by si s radostí opět rozdělily naše trhy, jak se to stalo už v 90. letech, a s Ruskem obchodovaly o sto šest. Rusko může najít nové obchodní partnery v Asii. Kde je najdeme my? A hlavně si spočítejme, kdo nás do sankcí nutí a kdo jimi získá.  

        Samozřejmě, občas dostává rozum na frak. Třeba polská politická reprezentace rozhodla, že Polsko nebude vyvážet jablka do Ruska (hravě je nahradí Kyrgyzové a Ázerbajdžánci), a vyzvala domácí obyvatelstvo, aby z vlasteneckých důvodů kupovali více vlastních jablek. Popřejme jim dobrou chuť.