ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2014 15:45:35 - novákk

Rusko

Když ne sankce, tak jak chcete konflikt řešit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.09.2014 17:09:21 - Mgr. Petr Adam
 Dobrý den,
děkuji za dotaz. Klíčové ve Vašem dotazu je slovo konflikt. Konflikt s Ruskem dle mezinárodního práva neexistuje (maximálně samotná otázka Krymu). V tuto chvíli probíhá na Ukrajině občanská válka mezi tzv oficiální vládou (o její legitimnosti silně pochybuji) a lidmi, kteří jsou Ukrajinci a odmítají uznat tuto vládu. Rusko je do celé věci vtahováno velmi prazvláštním způsobem, ale pochopitelně určitou aktivitu v regionu má. Každý den ale z médií je možné se dozvědět, že dnes už Rusko provedlo invazi, že Rusko se konečně aktivně zapojilo, že Rusko překročilo hranice a tak dále. Stalo se tak skutečně?
Stejně tak jako s humanitárním konvojem. Během 48 hodin jsme četli zaručené zprávy, že konvoj je zástěrka invaze (nebyl), že konvoj rozstřílí samotné Rusko a bude mít důvod k invazi (nerozstřílelo), že konvoj odvezl vybavení zbrojovek (neodvezl). Konvoj prostě přijel, dodal humanitární dar a odjel. Kdo mluvil pravdu a kdo lhal?
Pojďme zpět k řešení situace. Ono je to vlastně velmi jednoduché.Musí být vůle situaci vyřešit s přihlédnutím na pozice obou stran. Tzv. separatisté nabízejí jednání už poněkolikáté s tím, že chtějí jednat o Ukrajině s tím, že budou mít zaručenu určitou nezávislost. Toho chtějí dosáhnout z důvodu strachu z Kyjevské vlády. Nikdo z nás nemůže objektivně posoudit zda-li je tento strach objektivní, současně toto nemůžeme odmítnout.
Řešení je debata, diskuze, jednání. Vše třeba na neutrální půdě s neutrálním partnerem. Proto považuji za naprosto nešťastné přiklánění se slepě k jakékoliv straně. Tím se připravujeme o nadhled pro takové případné řešení. Ukrajina je země nám blízká geograficky, proto je třeba být dobrým sousedem a ne válečným štváčem. Toto zcela odmítám, protože při hlasitém chrastění zbraněmi není slyšet nářek těch, kteří mají tu smůlu, že žijí  v místě aktuální šachovnice na které si chce někdo hrát mocenské hry.
Odmítám násilí a přeji si aby více politiků jak u nás tak i ve světě převzalo tuto filosofii, protože stará pravda praví, že násilí plodí opět jen násilí.
S úctou
Petr Adam