Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.09.2014 15:54:49 - JItka Žídková

akreditační procesy

Co jsou to ty akreditační procesy? A není už teď na zdravotníky kladena velká zátěž, což mnohé od vzdělání odrazuje? Navíc když vidí, jak málo pak za to vše dostanou….Žídková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2014 12:15:48 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
 Pravděpodobně máte na mysli akreditační proces ve zdravotnických zařízeních. Je to moderní nástroj, jak si udělat v nemocnici pořádek, ale nesmí se přehánět. Mám takovou zkušenost z osobního života, kdy jsem byl ředitelem nemocnice a rozhodovali jsme se, zda akreditaci provést nebo ne. Nikdo nás nenutil a není z toho žádná finanční výhoda, ale přesto jsme se pro proces rozhodli, abychom si nastavili v nemocnici jednotné postupy. Má to svoji výhodu, ale musí se provést rozumně. Procesy jsme si nastavili sami, tak jak je potřebujeme a ne tak jak je nám nadiktuje někdo jiný. A toto je naprosto zásadní přístup. Zahraniční akreditační agentury postupují ve smyslu svých zásad a to nám nemusí vyhovovat. Např. jsou kladeny vysoké nároky na personál jak administrativní, tak v navýšení personálu. Druhý si nemůžeme, z finančních důvodů, dovolit, proto jsou přetěžování stávající zaměstnanci. A to je ta hlavní chyba. Zdravotní sestry i lékaři jsou pak přetíženi a nakonec znechuceni a nakonec je to může i poškodit. Proto je třeba klást v akreditačním procesu důraz na zdravý selský rozum a nepřehánět jej a věnovat se jednotnému státnímu dozoru nad akreditací a nikoli soukromým, i když světovým, firmám.