Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.09.2014 12:59:37 - Jan Plinto

Úroveň MHD

Dobrý den. Hodláte v Praze zavést bezplatnou MHD. Čistě teoreticky předpokládejme, že to Roman Janoušek nechá projít a vzdá se stamilionových zisků. Jak chcete zabránit pádu kvality veřejné přepravy zejména kvůli bezdomovcům, kteří si v takovém případě z vozidel MHD promptně vytvoří faktické ubytovny? Děkuji J. P.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.09.2014 10:49:35 - Mgr. Marta Semelová
 Zavedení bezplatné hromadné dopravy, které prosazujeme, musí předcházet seriózní diskuze s odborníky, městskými částmi a veřejností. Uvědomujeme si některá rizika, přesto si myslíme, že převažují pozitiva. Jde např. o posílení sociální rovnosti, úsporu financí občanů, kteří pravidelně městskou hromadnou dopravou jezdí, zlepšení životního prostředí (v městech, kde k zavedení bezplatné hromadné dopravy došlo, se výrazně snížil počet aut), možnost rozšiřování pěších zón, ušetření peněz za tisk a distribuci jízdenek, za pořizování a provoz označovacích strojků, za opencard, za vymáhání dluhů za černou jízdu externími právními firmami, ukončení exekucí kvůli jízdnému. Revizoři by se zaměřili na jinou potřebnou kontrolní činnost, např. posílení dohledu městské policie nad pořádkem v městské hromadné dopravy.

Oproti těmto kladům si uvědomujeme i některé problémy. Konkrétně jde např. o výpadek zhruba 4,5 mld.Kč za vybírané jízdné, vzrůst provozních nákladů a zvýšené investiční náklady (další vozový park, příslušenství a infrastruktura). O všech těchto souvislostech chceme, jak už jsem uvedla, vést debatu.

Pokud jde o lidi bez přístřeší, je třeba přijímat další opatření a vytvářet místa (noclehárny, azylové domy apod.), kam se budou moci uchýlit, kde budou moci přespat, abychom, stejně jako v minulých letech, nemuseli číst zprávy o tom, jak v zimě umrzají na ulicích Prahy.