Ing. Bc. Ivan Noveský

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.09.2014 16:15:37 - Petr Vosolsobě

Projekt za 2,5 mld.

Jak to, že je stejný projekt dvacetkrát dražší? Není to nesmysl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.09.2014 17:11:14 - Ing. Bc. Ivan Noveský

Vážený pane Vosolsobě, 

není, je to tvrdá realita. V článku se nejedná o celkové náklady projektu. ale o náklady státního rozpočtu ČR, tedy toho, co my, jako občané zaplatíme z našich daní. A pozor, je to více než 21x dražší, pokud započítáme i úsporu státního rozpočtu za zaměstnání 1.500 nezaměstnaných absolventů, kde 1 nezaměstnaný "stojí" státní rozpočet průměrně cca 200.000,- Kč ročně, takže další úspora za zaměstnání těchto absolventů činí minimálně 300 milionů Kč za rok.

Projekt MPSV však uvažoval se zaměstnáním 1.200 lidí za 100% prostředků ze státního rozpočtu, kdežto projekt Sociální mapa by byl z 85% hrazen z ESF a pouze 15% ze státního rozpočtu ČR. Projekt MPSV uvažuje s lidmi, kteří v té době byli někde zaměstnáni a pouze podali výpovědi, aby se pouze přesunuli z jedné práce do jiné práce na Úřad práce.  Velký rozdíl také je v tom, že po vytvoření Sociální mapy resp. vytvoření úspor za neoprávněně vyplácené příspěvky na bydlení, budou stále nabíhat náklady státu za těch 1.200 trvale zaměstnaných na Úřadu práce, i když práce, na kterou byli přijati, již bude dávno hotová.  

A to v porovnání nepočítám s důsledky motivace, která u trvalých starších zaměstnanců je samozřejmě výrazně menší, než u dočasně zaměstnaných absolventů, z nichž někteří měli, díky excelentnímu výkonu při vytváření Sociální mapy, šanci na trvalé zaměstnání.  Takže rozdíl nákladů ze státního rozpočtu na podobný výsledek, tj.  112 milionů Kč oproti více než 2, 5 miliardám Kč, se ještě dále zvětší.

S pozdravem Ivan Noveský