Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2014 13:26:19 - StroubilL.

komunální volby-volební systém

Nevím, zda mi dokážete odpovědět nebo mě na někoho či někam odkážete. Zajímalo by mě, co bude s hlasy, které dají voliči kandidátům, kteří nemohou být zvoleni? Například proto, že rezignují, zemřou. Komu hlasy jdou a nehrozí napadnutí voleb? A proč, když se hodně mluví o tom, že je volební systém pro komunální volby pro voliče nepřehledný, jej není vůle změnit? Štroubil

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2014 15:14:06 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, který přesně odhaluje problém s volbami do obcí a měst. Máte pravdu, že je třeba volební zákon nejen změnit, ale zejména zjednodušit. To panašování dělá komplikace a lidé si velmi málo uvědomují, že tím, že křížkují některého z kandidátů, tak zároveň dávají straně či hnutí, za které preferovaný kandidát hlasuje, svůj hlas. Je to také velmi složitý systém na sčítání a co je složité, to může být a v řadě případů i bylo, zneužito k politickému boji. Já osobně a také o tom hovoří i platná Ústava ČR, preferuji politické strany a ne účelová uskupení bez poliiického programu. Prostě proto, že politická strana je zárukou transparentnosti politického programu, názorů i jednoty. Nicméně si dovedu představit skutečnost, že se volič bude mít dva hlasy. Jeden pro politickou stranu a druhý jako preferenční. Těch druhých může být dokonce více. Dnes je situace taková, že namísto čitelnosti se volí spíše známé osobnosti, jako lékaři či učitelé, v řadě případů lidé, kteří až tak moc pro své spoluobčany nechtějí pracovat. Co s etýká rezignujících či zemřelých kandidátů, tak se k jejich přiděleným hlasům nemá přihlížet. To znamená, že propadají. Tito kandidáti jsou zveřejněni ve volební místnosti, aby volič jim nepřiděloval preferenční hlasy. Ale celá ta velká plachta všech kandidátů je značně nepřehledná a v mnoha případech lidé vůbec nerozumí systému voleb. A to je ten základní problém.Proto jsem pro oddělení hlasovacích lístků a o mo6nost preferencí v rámci druhého hlasu.