RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.10.2014 22:08:08 - windy

Jourová

Jakým způsobem mělo ANO více podpořit Jourovou? Často se také v měsících v souvislosti s volbou europoslanců hovoří o různých zákulisních dohodách. Je to pravda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2014 10:57:50 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Proces “jmenování komisaře" má v zásadě tyto fáze:
  • rozhodnutí vlády o nominantovi
    Zde si myslím, že vláda sice klopotavě, ale přece, našla poměrně dobré řešení
  • rozhodnutí o portfoliu komisaře
    Toto činí pan Juncker a jeho tým. domnívám se, že paní Jourová dostala silné portfolio, ale jiné, než jaké vláda pro ni chtěla. není pochyb, že řada vlád se snažila své komisaře u  Junckera podpořit, ale ta naše zjevně neuspěla.
    vzhledem k tomu, že paní Jourová byla nominována hnutím ANO, které je součástí ALDE, měl se podle mne o její podporu “starat” představitel ANO, tedy pan Babiš buďto přímo nebo přes frakci. Pan premiér měl jako socialista “horší” pozici - paní Jourová není z “jeho” frakce” a pan Juncker je představitel lidovců.  
  • při slyšení mohli sehrát aktivnější roli čeští poslanci v ALDE. Nejsem si vědom, že by se paní Jourovou snažili nějak intenzivně podpořit, ale mohu se mýlit. Naopak nemyslím si, že reprezentanti ANO mohli automaticky čekat, že čeští poslanci paní Jourovou podpoří (jak jsem učinil já a moji kolegové).