Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2011 11:19:45 - Malák

Pozměńovací návrhy, kterými se poplatky úplně ruší

Pan premiér Nečas nabízí jakési drobné změny v důchodové reformě, nabídl někdo z vlády jednání o změnách ve zdravotní reformě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2011 6:25:18 - Mgr. Soňa Marková
Kromě toho, že koalice dnes odložila na pátek konečné hlasování o první  části zdravotní reformy, k žádným změnám v přístupu ke zdravotní reformě nedošlo. Přitom od samého počátku projednávání změny zákona o veřejném zdravotním pojištění je jasné, že koalicí zmítají velké rozpory. S opozicí vůbec nejednají a snaží se celý proces urychlit, aby došlo k nevratným krokům dříve, než se vratká koalice rozpadne. Na občany přitom dopadne
velmi silně další navýšení zdravotnických poplatků, vyřazení léků do 50 Kč z úhrad zdravotního pojištění a hlavně to, že nadále bude z pojištění hrazena jen ta nejlevnější varianta potřebné zdravotní péče. Ze zákona ovšem nevyplývá, co je vlastně pacientem placený nadstandard. To bude určovat pouze podzákonná norma (vyhláška) a ministerstvo ji bude moci kdykoli měnit. Je jasné, že spoluúčast pacientů velmi výrazně stoupne bez jakýchkoliv sociálních kompenzací. Jen pro zajímavost, KSČM předložila k tomuto zákonu pozměňovací návrhy, kterými se poplatky úplně ruší a zároveň se ruší i stropy pojistného pro příjmy nad 100 tisíc Kč měsíčně. Přijetím tohoto návrhu by se do systému zdravotnictví dostaly až 4 miliardy Kč ročně. Bohužel, zatím nemáme pro tyto návrhy dostatečnou podporu.
 Soňa Marková