Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.11.2014 11:23:53 - walli

sdělovací prostředky

Je veřejným tajemství, že informace, které podává ČT jsou zkreslené a neobjektivní. Do toho přichází s vlastními, dle mě úplně zbytečnými pořady, kde propagují menšiny. Viz pořad o těch paterčatech, či o školácích. Můj dotaz zní, proč si za to máme platit? Proč si někdo ne vysílání VEŘEJNOSPRÁVNÍ televize nedošlápne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.01.2016 15:30:49 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Sama mám s ČT jednu velmi špatnou zkušenost, kdy informovala velmi neobjektivně. Některé pořady skutečně objektivní nejsou. Nemyslím si ale, že lze za neobjektivní paušálně označit celé její vysílání. Jde spíše o vyváženost jednotlivých pořadů. Ty, které zmiňujete Vy, jsem osobně neviděla, takže bych se k jejich obsahu nerada vyjadřovala.

Dohled nad ČT je v pravomoci Rady ČT a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada ČT například dohlíží na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání. Vyváženost vysílání posuzuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Obě rady by se objektivitou pořadů rozhodně měly zabývat. Otázkou je, zda by neměly být rozšířeny pravomoci těchto orgánů tak, aby měly možnost efektivněji vynucovat dodržování zákona.

Obecně má ČT povinnost věnovat část vysílacího času menšinám a menšinovým tématům. Zákon o ČT mezi jejími hlavními úkoly výslovně uvádí „poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel“ a „rozvíjení kulturní identity obyvatel České republiky včetně příslušníků národnostních nebo etnických menšin“ (viz § 2 odst. 2 písm. c a d zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi). Povinné koncesionářské poplatky jsou tématem diskusí například i ve Velké Británii, přestože se BBC většinou daří udržovat vysokou úroveň kvality a její pořady jsou žádané i v zahraničí. Celková sledovanost stanic BBC se pohybuje nad 30 %, což je zhruba srovnatelné se skupinou ČT.