Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.11.2014 14:03:03 - mykeš

Islám a Ukrajina

Co je pro nás podle vás větší zlo, hrozba: islám nebo konflikt na Ukrajině? Hodně se o tom mluví a mě by zajímal váš pohled

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.11.2014 8:56:34 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz.Problematika,kterou pokládáte není jednoduchá,protože existují přesně produkce vývoje.Ale předem chci zdůraznit,aby se odděloval islám,jako obecné náboženství od terorismu, islámského nacionalismu a džihádu. Historie se opakuje,protože společnost ztrácí historickou paměť a spíše žije současností a těší se na lepší budoucnost.Z tohoto pohledu pokládám obě bezpečnostní hrozby za rovnocenné. Nicméně z pohledu České republiky je daleko nebezpečnější ukrajinská krize. Protože anexe Krytu otevřela cestu pro nové dělení světa,což může vést k velkému vojenskému konfliktu v Evropě. Druhou oblasti je energetická bezpečnost, ekonomická spolupráce, spolupráce v boji proti bezpečnostním hrozbám apod.Je nutno si uvědomit,že spolupráce EU a USA s RF je nezastupitelná ve všech těchto oblastech. A zdůraznil bych i řešení současné krize na území Sýrie a Iráku.Co se týká Islámského státu,což je nikoliv stát v pravém smyslu slova,ale ozbrojené a na ideologii šária založené hnutí,problematická je jejich ideologie a snaha vybudovat stát sdružující všechny "správné " muslimy.Pro Evropské země dnes představuje značně nebezpečí nelegální migrace ze Sýrie,Severní Afriky a dalších  bezpečnostně nestabilních regionů.A také infiltrace společnosti radikálními bojovníky,kteří se vrací z bojů za IS a pokouší se ovlivňovat další muslimy a činí aktivity, směřující k destabilizaci společnosti.Stačí  si uvědomit události a přijatá bezpečnostní opatření po teroristických útocích na světové obchodní centrum či na nádraží v Madridu.To vše ovlivňuje veřejné mínění, bezpečnost občanů a také výdaje na obranu či vnitřní bezpečnost.Proto také usilují politici o solidaritu v poskytování humanitární pomocí, zdravotnické péče a základních potravin uprchlíkům z nestabilních zemí.A mimochodem pomoc a podpora k zajištění bezpečnosti je výsledkem působením našich vojáků v Afghánistánu či v Malí.Je nutno si uvědomit,že právě nízká životní úroveň obyvatel, neschopnost zajistit jejich základní bezpečnost je živnou půdou pro radikalismus a terorismus.Tím ovšem neříkám,že není třeba používat i jiné prostředky,jako politická jednání či humanitární nebo ekonomickou pomoc.