Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.11.2014 11:05:57 - Bady

politická kultura

Jak byste jako ministr kultury hodnotil politickou kulturu v Česku? Vím, že se ptám trochu mimo, ale přesto by mě zajímala vaše odpověď. Je to horší než dřív? Mám na mysli hlavně hádky ve sněmovně, ve vládě

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.11.2014 17:17:55 - Mgr. Daniel Herman
 

Kdybych měl spontánně odpovědět bez přípravy, řekl bych, že se mi nelíbí. Přenosy ze Sněmovny někdy na lidi působí trochu jako scény z jiného světa. Budeme-li ale upřímní, on by přímý přenos z jakékoli kuchyně, kde se něco vaří pro lidi, nedopadl úplně dobře. To se týká nejen opravdových kuchyní, ale jistě taky autodílen, poradních místností v podnicích, zákulisí v divadle, sesterny v nemocnici. Tam všude se taky pořád nepěstuje květomluva, kterou bychom chtěli předvést dětem.

Bylo by ale křivdou politikům vyčítat, že se nekonečně dlouho hádají, manévrují a předvádějí jako exotičtí ptáci své peří. To je prostě součást hry. Důležitý je výsledek. Opakem by bylo něco jako komunistické Federální shromáždění, které kdyby neexistovalo, tak by se mnoho nestalo. Tam spor názorů a nějaké hádky skutečně nehrozily.

Politickou kulturu ale nevytvářejí jen politici, ale také občané. Jako by se zapomínalo na to, že nemáme jiné politiky, než ty, které si lidé zvolili. Je skoro zábavné sledovat žebříčky popularity a důvěry v politiky. Tam je hodně padlých hvězd. Napadlo někdy nějakého občana, že by si po letech řekl, že se mýlil? Že naletěl na hezká slova? Bez demokratů se demokracie dělat nedá.