doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.11.2014 15:01:59 - majli

název strany

Jaký je rozdíl mezi KSČM A KSČ? A neuvažovali jste sami změnit název? Proč? Údajně také vzniká nová strana KSČ 21. Co vy na to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.11.2014 17:26:46 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Rozdíl je historický a obsahový. KSČ působila v období první Československé republiky jako strana usilující o důslednou obhajobu zájmů dělníků, rolníků a sociálně slabých vrstev v prostředí sociálně velmi krutého a asociálního kapitalismu vyznačujícího se vysokou nezaměstnaností, vykořisťováním dělnictva a dalších námezdně pracujících, obrovskými sociálními rozdíly a diskriminací chudých v přístupu ke vzdělání, lékařské péči a kulturním hodnotám. Proto také měla od svého vzniku KSČ sympatie značné části umělců a silnou podporu levicových intelektuálů. Vysokou autoritu si vydobyla zejména v české, ale postupně i ve slovenské společnosti v době boje na obranu republiky proti fašismu a svým aktivním odbojem proti nacistické okupaci a za osvobození Československé republiky. Po osvobození zvítězila v roce 1946 v českých zemích s vysokou převahou v prvních poválečných volbách do Národního shromáždění a přispěla s velkou podporou veřejnosti jako nejsilnější strana vládnoucí Národní fronty Čechů a Slováků k rychlé obnově válkou zničeného Československa, jeho ekonomiky. V letech 1948 až 1989 uplatňovala monopolní pozici takzvané "vedoucí úlohy" ve státě.
To bohužel vedle nesporně mimořádných výsledků v oblasti ekonomiky, demokratizace vzdělávání, kultury a rozvoje veřejných služeb včetně bezplatné lékařské péče a vzdělávání tehdy přineslo i tragické a neospravedlnitelné zneužívání moci a omezování řady ekonomických, občanských a politických práv a svobod. Důsledkem byl listopad 1989 a následné pokojné předání moci těm, kdo, jak se ukázalo, namísto perspektivního rozvoje společnosti a zachování a rozvoje dosažených sociálních a kulturních standardů provedli majetkový převrat s cílem restaurovat kapitalismus. A to i za cenu rozkradení veřejného majetku a rozbití společného státu Čechů a Slováků.
KSČM se distancovala od metod zneužívání moci, které vedly mnohdy k velmi tragickým a tíživým důsledkům, i od metod byrokratického omezování života společnosti. Z rozhodnutí členů se KSČM profiluje jako radikálně levicová strana, které jde o překonání nehumánního, asociálního kapitalismu, který svým založením plodí a reprodukuje i při postupujícím technologickém a společenském pokroku neospravedlnitelné sociální přehrady, nezaměstnanost a chudobu a drancuje marnotratně zdroje, ohrožuje ekologickou bezpečnost a svou politikou, zbrojením, militaristickými a silovými postupy ohrožuje přežití lidského rodu. KSČM programově usiluje o překonávání sociální nespravedlnosti a o vytváření podmínek pro demokratičtější, sociálně spravedlivější, ekologicky citlivou Českou republiku, která dává přednost před militarismem a nekonečným zbrojením mírové, vzájemně výhodné ekonomické i kulturní spolupráci států a národů současné Evropy a světa.
Pokud členové ve vnitrostranickém referendu svého času rozhodli, že hodnoty sociální spravedlnosti, mezilidské solidarity a sounáležitosti a mírové spolupráce postihuje a vyjadřuje přívlastek komunistická v názvu strany, bylo to plně demokratické rozhodnutí, které má svou historickou logiku. Lidskou pospolitost a v ní i českou společnost kupředu, k demokratičtějšímu a lidštějšímu uspořádání neposunou reklamní triky, účelové přemalovávání fasád a zakládání nových a nových politickoobchodních podniků, ale lidská poctivost, slušnost a pracovitost, která potvrdí skutečné lidské hodnoty a mimo jiné vrátí některým pojmům jejich původní humánní obsah.