Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.11.2014 10:41:05 - ronykver

referendum

Podle vás by měla být společnost více odpovědná. Proč se ale podle vás politici tak zuby nehty brání schválit zákon o celostátním referendu a jste vy jeho zastáncem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.11.2014 18:16:07 - Mgr. Libor Michálek, MPA
 Zákon o obecném referendu podporuji, jedná se o prioritní bod mého programu. Jsem pro širší množinu otázek, které by mohly být předmětem referenda, než je ve vládním návrhu, mj. pro odvolatelnost politiků. Zkušenost ze Švýcarska je taková, že samotná možnost o odvolání hlasovat sice není využívána, politici se ale (s vědomím rizika odvolání) chovají odpovědněji. Pokud by v referendu bylo možné hlasovat např. o dostavbě Temelína, zúžily by se zčásti kompetence politiků a současně možnosti zneužití těchto pravomocí. Nelze vyloučit, že toto je jeden z důvodů odporu. Málokterý politik otevřeně přizná, že je proti posílení prvků přímé demokracie, a to zvláště za situace, kdy Ústava zákon o referendu předpokládá. Lze tedy očekávat spíš „házení klacků“ v podobě různých obtížně splnitelných podmínek pro konání referend, pro jejich závaznost apod.. U jednoho politika jsem dokonce registroval názor, že referendum např. o jmenování a odvolání starostů samozřejmě podpoří, bude-li ale povinná volební účast.