Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.11.2014 14:35:30 - zemědělec

České zemědělství

Že české zemědělství jen přežívá, není žádnou novinkou, a já se ptám:
1, Proč? Kdo je za to odpovědný?
2, jak dát vzniknout novým pracovním místům v zemědělství?
3, jak podpořit naše potraviny?
4, proč je v takovém stavu, když dostávají stálé nějaké dotace a proč zrovna oni? Myslím, že je spousta dalších odvětví, která na tom nejsou dobře a takové podpory se jim nedostává

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.12.2014 11:47:22 - Mgr. Herbert Pavera
1, Proč? Kdo je za to odpovědný?
- Není pravdou, že české zemědělství jen přežívá. Naši zemědělci jsou konkurenceschopní a srovnatelní se zemědělci z jiných vyspělých států Evropy.
2, jak dát vzniknout novým pracovním místům v zemědělství?
- Zemědělci mohou rozšiřovat živočišnou výrobu (mohli by dostávat větší podporu na chov dobytka) či mohou rozšiřovat produkci mléčných výrobků (sýry, jogurty apod.). Obecně produkci s vyšší přidanou hodnotou, pak budou vznikat i nová pracovní místa.
3, jak podpořit naše potraviny?
- Nejvíc mohou naše potraviny podpořit sami zemědělci. Jsem přesvědčen, že cestou je kvalitní složení potravin a příznivá cenou. Nikdo si nekoupí drahý a nekvalitní výrobek.A více se zaměřit na regionální potraviny, které lidé znají ze svého okolí. Velkovýroba větší důvěru v potraviny nepřinese, i když může výrobky zlevnit.
4. Proč je v takovém stavu, když dostávají stálé nějaké dotace a proč zrovna oni? Myslím, že je spousta dalších odvětví, která na tom nejsou dobře a takové podpory se jim nedostává.
- Opravdu nejsem přesvědčen, že by zemědělství bylo ve špatném stavu. Je špatné pouze tam, kde se jede na krátkodobý zisk a nehledí se do budoucna, tzn. že se neinvestuju do techniky, do staveb, do zaměstnanců.Rozvoji zemědělství také škodí, že dotace se nedostávají hlavně těm, kteří hospodaří na polích a mají i tomu odpovídající živočišnou výrobu. Mnohdy dostávají dotace spekulanti s pozemky, kteří jen pronajímají své pozemky. Ale i to by se mělo snad brzy změnit.