Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.11.2014 13:05:08 - sina

Václav Havel

Havel je vynášen do nebes za jeho postoj k podpoře lidských práv. Nemyslíte ale, že se zapomíná na jeho ,,humanitární bombardování“ Jugoslávie? Podle mě to nebyl dobrý krok a k Havlovi mi nesedí. Jak se na to díváte vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2014 9:30:24 - Mgr. Daniel Herman
 

Vážený čtenáři, tato otázka byla položena už mnohokrát. Je třeba se podívat na to, co přesně Václav Havel řekl a v jaké souvislosti. Takzvané humanitární bombardování je mýtus, bylo to jinak. Václav Havel poskytl v roce 1999 před svou cestou do USA agentuře Reuters rozhovor, kde řekl: „Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii a dopad na NATO.“

Nikdo normální není nadšencem pro jakékoli bombardování, jde jen o to, že bohužel někdy musíme volit menší zlo. Když jde o to zastavit diktátora, který vraždí lidi, zatím se to nikdy nepovedlo laskavým domlouváním. Kdyby někdo na Hitlera zkusil jiné prostředky, než laskavé domlouvání, vypadaly by dějiny 20. století jinak. Slobodan Miloševič byl agresivním autoritářským vůdcem, který izoloval svůj národ a způsobil utrpení ostatním národům. Bylo třeba ho zastavit. To samozřejmě neznamená, že dějiny jsou černobílé, především ne v okamžicích občanských válek. Smysl té věty, kterou Václav Havel řekl, je alce docela jednoznačný, stačí rozumět psanému textu. Bombardování není v tomto případě vedeno zištným hmotným zájem, ale snahou bránit liská práva. V tomto ohledu byl postoj Václava Havla tehdy pochopitelný a s ohledem na jeho politiku lidských práv zcela konzistentní.