Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2014 18:39:25 - lubor

Vězeňská služba může být bezpečnostní riziko

Pane poslanče, Váš kolega Černoch před nedávném vložil příspěvek, viz nadpis, ale již nedokázal na mou otázku a komentář odpovědět viz níže. Co vy na to, "jako znalec, ale i někdy kritik OS, BS"?

Pane poslanče přečetl jsem si Váš příspěvek k VZ, ale vůbec k ohodnocování příslušníků v BS. Co na to říci. Tak nechť příslušníci BS přejdou, nebo odejdou k OS ti jistě budou nabírat. Nyní je to trendy. No a hlavně si přečtěte novelu o vojácích z povolání v části, kde se řeší, platy, odměny a příplatky. Rázem budou míti příjmy o tisíce korun vyšší než mají nyní. Když se ministři BS budou řádně snažit jako ministr MO s jeho partou, tak oblbnou poslance, kteří zvednou ruku i k bludu zákona, který vlastně povyšuje vojáka nad podobná zaměstnání (policista, hasič, záchranář...) tedy především v těch platech, příplatcích atd. Tak co potom v té sněmovně děláte, jo zvedáte a nezvedáte ruce.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.11.2014 17:44:10 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, na který se pokusím odpovědět. Přesto, že dnes širokou veřejnost a česká média zaměstnává zejména zvýšení platů politiků, nemyslím si, že já osobně někomu závidím jejich plat. Nicméně již v roce 2002, když jsem nastoupil do poslanecké sněmovny, jsem požadoval aby se ve státní sféře udělal transparentní systém odměňování. Důvodem je skutečnost, že každé ministerstvo má jiný systém a zejména každý z těchto systémů je postaven tak, aby veřejnost a také zákonodárci, kteří mají kontrolní funkci vůči exekutivě, vůbec nevěděli, jaká je výše platů a odměň. A nyní se vrátím k bezpečnostním složkám a k ozbrojeným silám ČR. Máte vpravdu v tom, že novela zákona o vojácích z povolání přináší změny v jejich odměňování. Jedním z důvodů byla konkurenceschopnost na trhu práce v oblasti náborů. Nicméně já nejsem spokojen ani s touto novelou, ani s jejím dopadem do rozpočtu kapitoly 307. Tím neříkám, že závidím vojákům jejich platy. Právě naopka, ale myslím si, že změna systému měla jít k těm dole. podobné je to i u odměňování policistů či vězeňských dozorců. Tak je situace ale daleko horší, než u české armády či u policie. Opět špatně nastavený systém odměňování. Podobné je to i se souběhy výsluh a dalšího působení na postu, kde již uniformu nepotřebuji. Dnes jsou taxativně dány pouze podmínky délky služby, aby zaměstnanec dosáhl na výsluhu. Nicméně již není odlišena samotná práce v terénu, ohrožení na živitě či snížení psychické či fyzické možnosti dále se zaměstnat. Ale do toho se žádnému ministrovi chtít nechce. Je to velmi ožehavé a sebezničující téma. Osobně si nemyslím, že je u bezpečnostních složek či ozbrojených sil málo peněz na odměňování. problém je v tom, že nejsou dostatečně zaplaceni "bojovníci" a strážníci na ulici. U vězeňské služby bude opravdu potřeba navýšit jejich platy, které neodpovídají situaci. Ale to je věcí ministryně spravedlnosti, a pokud se mají k 1.1.2015 navýšit platy soudců na trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelském sektoru, pak se obávám, že n azvýšení platů dozorců zase nebude.