ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.06.2011 12:53:41 - peclivakriticka

Česká legislativa, kde je problematika půdní eroze ošetřena

Dobrý den, jak často se provádí bonitace orné půdy v Česku a mají obce vůbec šanci erozi zabránit, když vezmeme v úvahu, že na mnoha místech v republice provádějí buď stát nebo soukromé firmy takové zásahy do krajiny, že to nemůže obec ovlivnit.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.06.2011 13:32:32 - Ministerstvo zemědělství
Dobrý den, ročně se aktualizuje bonitace (BPEJ – bonitované půdně ekologické jednotky) zhruba na 50 tis ha zemědělské půdy. Prioritně katastry, ve kterých probíhají komplexní pozemkové úpravy, a území, kde se řeší např. liniová výstavba (silnice, dálnice…). Tyto priority stanovuje Ústřední pozemkový úřad a vybírá z žádostí o provedení aktualizace zasílaných jednotlivými pozemkovými úřady.Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 327/1998 Sb. v platném znění (vyhláška 546/2002 Sb.) stanovuje, za jakých podmínek si může o aktualizaci zažádat i vlastník pozemku.
   Některé obce jsou i vlastníky pozemků, a mohou tudíž ovlivňovat hospodaření z této pozice. Obec má také pravomoc z hlediska tvorby územního plánu a ovlivnění realizace například pozemkových úprav. Každopádně obce mohou maximálně využít českou legislativu, kde je problematika půdní eroze ošetřena (vodní zákon, zákon o ochraně Zemědělského půdního fondu) nebo „občanský zákoník“ . V nejzazším případě zbývá řešení soudní cestou, v současné době se několik obcí soudí se zemědělci o finanční náhrady způsobené půdní erozí a to je také v dlouhodobějším horizontu způsob ovlivňování zásahů do krajiny, důrazu na správné hospodaření ze strany zemědělců a obecně povědomí veřejnosti o důležitosti erozní problematiky.