Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.12.2014 14:10:22 - Martin Ryk

Praha získala od UNESCO titul „Kreativní město literatury“

Co je to za titul? Proč ho získala zrovna Praha?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.12.2014 11:53:51 - Mgr. Daniel Herman
 

Tento titul uděluje mezinárodní organizace UNESCO tedy Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, která je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací OSN. UNESCO titul udílí městům s mimořádným významem na poli literatury, poprvé v roce 2004. Držiteli byla dosud města Edinburgh, Melbourne, Iowa City, Norwich, Reykjavík, Dublin a Krakow.

Osobně se domnívám, že Česká republika patří mezi země s velmi vysokou úrovní gramotnosti, s velkým zájmem o knihy a kulturu obecně. Také byla místem, odkud pochází z cela řada spisovatelů, kteří psali v jazycích, které byly v naší zemi po staletí obvyklé, česky, německy, latinsky. I když to s tímto oceněním přímo nesouvisí, je dobré připomenout, že i náš panovník Karel IV. byl také spisovatelem a to v době, kdy umění číst a psát nebylo pro mnoho panovníků vůbec samozřejmé. Máme u nás také celou řadu významných autorů od Bohuslava Balbína přes Bernarda Bolzana, Karla Havlíčka Borovského, Franze Kafku, Karla Čapka, Josefa Škvoreckého, Milana Kunderu. Známe i světové autory, kteří jsou nějakým způsobem Prahou ovlivněni, jako například italský spisovatel Umberto Eco. Praha bývala také útočištěm pro řadu lidí, kteří sem prchali před totalitními režimy. Věříme, že se Praze se podaří tuto významnou roli i nadále udržet. Pochopitelně je třeba připomenout, že Praha určitě není jediným kreativním místem pro literaturu v naší zemi, ale její významné místo v kultuře a jeho ocenění je určitě dobré pro celou naší zemi a její pověst ve světě.

více informací zde: Praha získala od UNESCO titul „Kreativní město literatury“ (Portál hlavního města Prahy)