Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.12.2014 15:49:07 - katuše

ministr nebo poslanec?

Také si myslíte, že by ministr neměl být poslanec, jako pan Babiš? A nepřijde vám to od něj pokrytecké, když sám sedí na dvou židlích?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.12.2014 14:14:09 - Mgr. Daniel Herman
 

Dobrý den, spojení funkce poslance a člena vlády není nic zvláštního. Například ve Velké Británii, kterou považujeme za kolébku demokracie, musí být člen vlády zároveň buď členem Dolní sněmovny, nebo Sněmovny lordů. Vychází se z toho, že když je ministr členem parlamentu, je mu také jako orgánu odpovědný. Odpovídá to ideji kolektivní odpovědnosti. Myslím si, že i v našem systému je také spojení mezi parlamentem a vládou logicky dost těsné. Výrazem „sedět na dvou židlích“ zřejmě narážíte na to, že ministr nemůže podle některých lidí plnit řádně své poslanecké povinnosti, protože je časově a – přiznejme si to – v mnohém i myšlenkově vázán na svůj resort. Na druhou stranu si osobně myslím, že setkávání členů vlády s kolegy v parlamentu, jiné, než třeba jen při interpelacích a podobně, má velký praktický a lidský význam pro obě strany. Je samozřejmě na každém, aby zvážil, co všechno je schopen zvládnout, což se týká také lidí, kteří mají další politické nebo pracovní povinnosti. Určitě platí, že všeho moc škodí. Také i to, že když by někdo výrazně nestíhal, vždy už se najde někdo, kdo mu to – rád, nebo s lítostí – časem připomene.