Prof.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.06.2011 10:32:39 - Věrka

Vrtěti standardem aneb slepá cesta

Pane senátore, bude moci být nadstandard určen jednoznačně u všech výkonů, pořád se s tím nemohu smířit. Podmanická

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2011 9:28:47 - Prof.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Vážená paní
nadstandard se může snad zavádět a mnohde je už priplácením v nemocnicích zaveden  pouze pro logistiku a vedlejší podmínky péče, které ovlivňují třeba komfort pobytu v nemocnici, nikoli v samotné lékařské péči. Standard a nadstandard ve výkonu  mediciny, zejména tam kde jde skutečně o zdraví a o život je pitomost !  Ostatně priplácíme  20% na léky, další  procenta v poplatcích za kdeco, až 50% spoluúčasti je u zubařů. Není to žádná reforma a novinka, je další  zdražování péče a podpora úniku veřejných zdrojů v zájmu firem a těch co se na zdravotnictvi přiživují.
V ČR není navíc už dvacet let jasno, zda máme systém pojištovensky, kde to, co je placeno a na co třeba priplácet určují podle ekonomických podmínek pojištovny a podle toho si je pak klienti vybíraji, podle toho pojišťovny prosperují nebo krachují, nebo zda máme takzvanou narodní zdravotní službu jako třeba v Anglii, Španělsku či Skandinávii, kde rozsah péče stanoví státní a odborné orgány, tedy ministerstvo - pak ale stačí pojišťovna jedna, distribuční a netřeba jich osm. Pak se také vymezí odpovědnosti. Lékaři musejí trvat na odborném aspektu nejúčinnější  péče, pacienti mají zájem  rovněž, pojišťovny či státní  orgány musejí sledovat efetivitu a přizpůsobovat platby, je to stálý nekončící proces, žádná reforma, s každým novým přístrojem či lékem jsou nutná nová hodnocení. Současný proces není ničím než zdražováním péče, přisypáváním do systému, podporovaním neefektivit a úniku  peněz.  Začal s tim Julínek, Heger pokračuje, je to naprosto slepá cesta. Za totéž se bude stále více a více platit ci doplácet. Přikládám pro zajímavost jeden ze svých fejetonů či komentářů, které i k těmto  věcem píši  pravidelně do odborného lékařského čtrnáctideníku Medical Tribune.
S pozdravem Jan Žaloudík

Vrtěti standardem

Již úvodem shrnu nečekaný závěr, byť třeba i proklet pravověrnými : Tvrdím, že spása českého zdravotnictví sepisováním standardů péče je pitomost. Asi jako spása nemravné ekonomiky sepisováním zásad účetnictví s logaritmickými tabulkami v příloze. Ti, kteří jsou mým tvrzením pobouřeni, neboť v blaho standardů doufají a upínají se, nechť už dále ani nečtou, aby netrpěli. Pitomosti lid tropí skrze své přestavitele vždy, když uvěří v nepravé modly. Ať již jako kdysi dávno v naději při útěku do Egypta a poté při úprku z Egypta nebo aktuálně zase nyní v obavách z rekreačního cestování do Egypta. Či dokonce v děsu z následování současné cesty Řecka, oné kolébky civilizační prakultury, jíž jsme odkojeni a ocejchováni. 

Nejlépe bude začít mile povídáním o zvířátkách.  Psík vrtí ocasem, když je osloven a drží v sobě radost, že si ho všimli, a tuto vrtěním ventiluje. Pták samec vrtí pestrým chvostem, že se nabit plodností nabízí, aby byl připuštěn a realizoval se. Plaz vrtí ocasem ze vzrušení, že je v dusnu a horku akceschopný. Jen bezocasí koalové chvostem vrtí obtížně, sedíce vysoko nad buší v opojení výhledem na své koaliční možnosti a zmámeni silicemi  již přežvýkaného. Vrtěti něčím však sluší i bezocasým. Jak v australské přírodě, kde je vše zdánlivě vzhůru nohama, tak i u nás, kde je vše vzhůru nohama zase z pohledu protinožců, je vrtěti čímkoli dobré, aby se dalo ve známost, že se něco pozoruhodného děje či chystá.

V organizaci našeho zdravotnictví se něco pozoruhodného chystá už léta. Po vrtění poplatkem jako klíčem k reformě se vrtí standardem jako dalším klíčem k reformě, aniž se přestalo vrtět také poplatkem. Vrtění standardem je po savčím způsobu radostné, po ptačím vábné, po plazím akční, po reformním prý klíčové. Klíčů k reformě může být nakonec i celý svazek. Pak se ovšem už vrtění klíči projeví oním známým zvoněním. Jeden klíč, ač vrtěn, nezvoní. Teorie vrtění navíc říká, že pro naplnění účelu vrtění úplně postačí jen vrtět. Též ono vrtění ocasem či chvostem v přírodě je ostatně jen počinem signálním, nikoli bojem s něčím, za něco či dokonce prací.

K ničemu lepšímu  nepovede ani současné vrtění standardem. Standardy totiž léta v medicíně pěstujeme a  učíme, zkoušíme z nich adepty lékařství při zkouškách běžných, rigorózních, státních i atestačních. Standardů jsou plné knihy, učebnice, skripta, cédéčka, internet, regály knihoven i lékařských pracoven. Ze standardů všetečnými dotazy zkoušejí lékaře i nemocní, kongresoví diskutéři,  případně prokurátor, čili život sám . Říkávali jsme standardům postupy  lege artis, tedy co je či není podle pravidel lékařského umění. Ale to je cizácký výraz,  pro některé kormidlující a rychlené ve vzdělání nesrozumitelný, že je latinský. Náš opatrný pan ministr radí neříkat standard, že je to svazující, ale spíše doporučený klinický postup (DKP). Ten je zase nic nesvazující a jsme tak opět na  počátku úsilí, vedeného léta v kruhu.

Správce zdravotní daně však v této věci stejně zajímá jen to, aby se někdo zaručil, že se za to či ono může něco od pacientů vybírat, doplácet a připlácet .Mnozí také věří, že se už poté nebude uplácet. To však nově a nejvíce ze všech zařídí ze své pracovny nový vicepremiér pro boj s korupcí, pokud navíc začne ještě válku i proti korupci. Takže vlastně jen chceme v celé té nepřehledné medicíně, kterou má lid za obtížnou a nedá se vystudovat dálkově ani zrychleně, označit nebo vytipovat  v lékařských postupech ekonomicky problémová místa (EPM). Jinak se budou třeba  streptokoková angína, zlomenina kotníku, zánět středouší nebo vyhřezlé útroby léčit i po standardech stejně jako před standardy.  Vyhřezlé útroby se předoperačně překryjí sterilní rouškou,  nikoli vyšívaným gobelínem, což by přípravu
k výkonu zbytečně prodražovalo.  Záměrně neuvádím zavedenou trojici  příkladů, tedy operaci robotem, typ kloubní endoprotézy a obroučky k brýlím, což jsou tři omílané české objevy důvodů k připlácení. Zmíněný gobelín je ovšem nadsázkou, neboť se dá jen obtížně  sterilizovat.

Pan ministr rovněž říká, že může být i tak, že vše co bylo užíváno dosud je jaksi už vlastně standardem a vše, co teprve přijde, bude nadstandardem.  Pak je třeba za novinky jako nadstandardy bez reptání připlatit, abychom nebrzdili spotřební pokrok, ať už to bude stát více či méně. Než se to všechno názorově usadí a vysvětlí, lze se vydat buď cestou spolupachatele nebo jen pozorovatele dění.  Je to obvyklé překlenovací dilema, které buddhismus učí zvládat meditací, tedy stavem snové vigilní nepřítomnosti, leč otevřenosti vzdálenému. Judaisticko-křesťanská kultura to vnímá jinak. Radí aktivně se za spásu modlit nebo vytáhnout proti satanu lži s mečem.

Nový Zákon učí, že nežli stále dokola naslouchat řečem farizejů a trpně přihlížet falešnému neřešení,  je lépe přijít s razantním názorem a nenechat si vymluvit řešení zjevná a prostá. Zprvu jsou s tím sice různé potíže, třeba z následování bezmocnými, pronásledování mocnými či z přibíjení na kříž a tak, ale jaksi se to pak vzkřísí a chytí, někdy i nadlouho. Velikonoce nakonec vědomě slaví i nevědomí. Slavení se stane standardním zvykem i mezi nevěřícími. Soudím tedy, že i pouhé disputace na téma přínosu standardů mají smysl, neboť tříbí mysl. Navíc se disputace dají v duchu naší veselé bezpečnostní reality, rodící budoucí národní tradice, odposlouchávat, kopírovat, zaznamenat, evidovat,  archivovat a v pravý čas využít k mediálním popravám, opravám či oslavám. Což pak veřejnou mysl přetříbí a dotříbí. Až k nepoužití.

Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.