ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2011 10:26:48 - lelinka

Státní Program obnovy území postiženého živelnou pohromou

Na jak dlouho odhadujete opravy po posledních povodních ve vašem kraji?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2011 11:30:18 - kraj Liberecký
 Na velmi dlouho. Důvodem jsou jak rozsáhlé škody více jak 8,2 miliardy korun, z toho jen na krajském majetku za více než 2,5 miliardy. Obdobné škody jsou i na majetku obcí, státu, firem i majetku soukromých osob. Ještě v současné době se objevují následné škody, které mají s povodní souvislost.
K odstranění škod existuje státní „Program obnovy území postiženého živelnou pohromou“, který byl vyhlášen a který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Jedná se o dotační program přímo zaměřený na pomoc postiženému území. V rámci programu mohou postižené fyzické osoby žádat o příspěvek respektive dotaci na opravu nebo obnovu obydlí, stejně tak obec nebo kraj na obnovu obecního majetku, atd.
Problém je však ve značné byrokracii s tím spojené, ale i v tom, jak je již výše uvedeno, že se jedná pouze o příspěvek státu danému subjektu. Někde je příspěvek ohraničen pevnou „taxou“, jinde je stanoven procentuálně, takže např. na obnovu obecního majetku je dotace 90%, respektive až 100% za stanovených podmínek, tak např. u majetku kraje je toto procento nastaveno pouze na 50% nákladů.
Samozřejmě kraj i města se snaží využít i jiných forem financování odstraňování škod, např. Fond solidarity EU, půjčky od bank, apod. I zde se ale potýkáme s dlouhou byrokratickou cestou a účelovostí použití finančních prostředků.
K vlastní otázce – některé opravy zejména obecního majetku jsou již provedeny, některé se provádějí. Obdobně je to i u krajského majetku, ale třeba na silnicích II. a III. tříd v majetku kraje budou opravy probíhat i několik let.