JUDr. Jana Kaslová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2011 10:29:42 - lelinka

Mladiství a děti mladší 15 let

Paní poslankyně, ochranná léčba je důležitá, jak zákon může zacházet s mladistvým, který se dopustil sexuálně motivovaného deliktu a soud ochrannou léčbu nenařídí, platí pořád to, že trest je ukončen v 18 letech a odsouzený je nadále ponechán bez trestu a bez dalšího sledování?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2011 20:51:46 - JUDr. Jana Kaslová
 Vážená paní Eliško, děkuji Vám za Váš dotaz. Předpokládám, že reagujete na můj článek uveřejněný v deníku Právo dne 24.6.2011 týkající se novely zákona č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže a souvisejících předpisů. Bohužel však nelze zaměňovat pojmy "mladiství", tedy osoba ve věku 15-18 let dle zmiňovaného zákona a dítě mladší 15 let. V případě totiž, že se dítě mladší 15 let dopustí činu jinak trestného, může mu soud pro mládež uložit, a to zpravidla na základě výsledků předchozího pedagogicko-psychologického vyšetření, některá či více z opatření, která stanoví výše uvedený zákon v §93, např. výchovnou povinnost, výchovné omezení, dohled probačního úředníka, aj. V případě, že projde celým legislativním procesem novela zákona, o které jsem psala ve svém článku (tisk 275), a který reagoval na tzv. kmetiněvskou výzvu, znamenalo by to, že soud bude moci nově uložit dítěti mladšímu 15 let ochranné léčení, a to v případě, že čin jinak trestný byl spáchán ve stavu vyvolaném duševní poruchou nebo pod vlivem návykové látky nebo v souvislosti s jejím zneužíváním, jde-li o dítě, které se oddává zneužívání takové látky, a jeho pobyt na svobodě bez uložení ochranného léčení je nebezpečný. O tomto však musí rozhodnout příslušný soud. V případě, že tak soud neučiní a nenařídí ochranné léčení, domnívám se, že může nastat případ, který zmiňujete. Nicméně je potřeba podotknout, že podle sněmovnou schválené novely lze toto opatření ukládat i vykonávat též po dovršení 18 let věku. Předpokládám tedy, že soudy budou velice obezřetné tak, aby již v budoucnu nedocházelo k případům, které zmiňujete a budou tento institut využívat.
Pevně věřím, že jsem Vám odpověděla na Váš dotaz.  Jsem s přátelským pozdravem,
JUDr. Jana Kaslová
poslankyně TOP09