Ministerstvo průmyslu a obchodu

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2011 15:26:32 - Albrecht

Možné důvody pro nárůst ceny elektřiny

ERÚ upozorňuje na značné zvýšení cen elektřiny odběratelům kvůli fotovoltaice, je to jediný důvod možného zdražení energie?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2011 8:12:23 - Ministerstvo průmyslu a obchodu

Podpora pro obnovitelné zdroje, v případě České republiky zejména pro fotovoltaické elektrárny, není jediným možným důvodem pro nárůst ceny elektřiny. Na druhou stranu, v posledních letech je důvodem nejsilnějším. Cena, kterou za elektřinu platí koneční spotřebitelé, se skládá z několika různých složek.  Kromě samotné ceny elektřiny včetně obchodní marže (51,17%) cenu tvoří poplatek za distribuci  (35,1%) , poplatek za systémové služby  (4,77%), poplatek za činnost Operátor trhu s elektřinou  (0,15%), příspěvek na decentralizovanou výrobu (0,24%), příspěvek za přenos elektřiny (3,46%), příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů  (5,11%) . Tyto ceny určuje podle platných pravidel Energetický regulační úřad. Obchodník s elektřinou pak podle situace na trhu určuje cenu samotné silové elektřiny a také pevný měsíční poplatek. Kromě toho se do ceny promítají také daně.

Při pokračování opatření, která vláda vloni přijala na kompenzaci vlivu navýšení podpory pro obnovitelné zdroje, se do konečné ceny elektřiny pro spotřebitele může promítnout zejména navýšení, anebo samozřejmě případně snížení, ceny elektřiny na volném trhu.