Ministerstvo životního prostředí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.07.2011 11:40:21 - pavlína

Správa území v parcích

Ráda bych věděla, kdo vlastně spravuje ze zákona území v národních parcích? Je to správa parku, příslušný kraj nebo obec? Pavla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.07.2011 10:30:24 - Ministerstvo životního prostředí
Pokud jde o správu území ve smyslu hospodaření, tak správa národního parku je příslušná hospodařit s lesy ve státním vlastnictví, tuto příslušnost mimo parky vykonává státní podnik Lesy ČR. Pokud jde o výkon státní správy na území NP, tak většinu kompetencí dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, které mimo NP přísluší obecní úřadům, pověřeným obecních úřadům i krajským úřadům, vykonává rovněž Správa NP, některé kompetence má však i MŽP. Podle některých jiných zákonů (stavební zákon, zákon o lesích, zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) mají řadu kompetencí i krajské úřady a obecní úřady, kompetence se často prolínají závaznými stanovisky vydávanými správou parku. Správa má i řadu kompetencí podle zákona o myslivosti, zákona o rybářství apod.