MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2011 14:43:56 - hlinka

Příklad

Pane poslanče, velmi ráda čtu Vaše trefné články o zdravotnictví, pokud jde o tu chystanou deformu, existuje někde v zahraničí úspěšný příklad systému zdravotnictví, který by fungoval víceméně úspěšně bez zvratů a otřesů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.07.2011 16:15:27 - MUDr. Jiří Koskuba

 Nikdy jsem v zahraničí nestážoval, ani nepracoval. V době mého lékařského mládí jsem nepatřil zcela mezi vyvolené. Ostatně na dovolené v cizině byl pro mne kdysi, jako pro mnohé z nás, prostor vymezen toliko na nejbližší "spřátelené" země. V roce 1989 jsem sice z ordinace venkovského praktika ( kam jsem byl úředně z rozhodnutí strany a vlády umístěn - této zkušenosti však dnes nelituji) nastoupil zpět do nemocnice. Dokonce na Bulovku.   A mohl si dodělat vyšší atestaci. Ve vedoucí funkci jsem zase tzv. "boj proti korupci" zahájil oproti panu ministrovi Hegerovi podstatně dříve. Místo zahraničních výletů či kongresů jsem preferoval sponzoring do nedostatečného vnitřního vybavení pracoviště. Přístroje, postele, noční stolky, infuzní stojany, pojízdná WC atd. A když už se tu a tam do zahraničí jelo, zkušenosti si bezpochyby zasloužili mladí. Oni jsou skutečná budoucnost české medicíny. Ale i kongres je "jen" kongres. Na opravdové poznání musíte venku opravdu pracovat. Nu a při turistice jsem zatím, naštěstí, nikde nestonal.

Mám rodinu v Holandsku, Itálii. Něco vím o Rakousku, Německu. S ohledem na výše uvedené by však bylo zavádějící tamní zdravotnictví hodnotit. Přesto Vás překvapím - i z těchto mých poznatků systém našeho zdravotnictví jako takový nebyl a dosud ani není zase tak špatný. Kupř. měnit zavedený kvalitní způsob postgraduálního vzdělávání sester a lékařů jen tupě podle zahraničních vzorů, to byla chyba. Marně jsem na to upozorňoval. Už se to ví! A kupř. odstupňovaná nemocniční péče okres – kraj - stát i systém okresních, krajských a hlavních odborníků nebyl zase až tak špatný nápad.

Hlavním problémem "systému" není systém sám, ale peníze pro něj vyčleněné, do něj plynoucí a hlavně v něm se nenávratně a zbytečně ztrácející! Tady i venku. Za komunistů moc nebyly. Brufen byl svým způsobem i jistým platidlem.  Kupodivu nyní je financí jich ještě méně. Sice podstatně více, ale málo! Ne, nezbláznil jsem se. Tak to prostě je. Ony ty korunky, co tam jdou, se velice rychle rozkutálí. Jistě, tu a tam se plýtvá  - zdravotníci i pacienti. Nicméně na zdravotnictví se nově nabalilo tolik dalších subjektů, které jej mají jako skutečný a nemalý byznys. Ty spolu s "velkou" korupcí (a to není, omlouvám se, láhev vína od pacienta či kalendář nebo propiska od firmy!!) vysají vždy beze zbytku jakoukoliv rezervu. A to i když vznikne. Ta další finanční rezerva se pak paradoxně hledá zase jen a pouze na zdravotnících a pacientech samotných. Mezi námi, i na každé válce nikdy nevydělávají prostí vojáci a civilisté. Naopak. Jen ti, co ji vyvolali a vyrábějí i dodávají zbraně. I to, co se během ní zničí.

Závěr je možná až prostý - kdyby se v této zemi opravdu nekradlo - a to ve velkém - tak jsme bez zvratů, otřesů, reforem. Ostatně každá současná reforma dává možnost určitým vyvoleným se opět významně na ní obohatit. Proto musí následovat reforma další, další a další.... Na to žádný protikorupční vicepremiér či vicepremiérka stačit nebude. Ono je taky otazné, zda-li vůbec i stačit chce. Není-li tento nově zřízený úřad sám toliko pouhou korupcí. 

S úctou 

MUDr. Jiří Koskuba