ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2011 15:36:56 - johana

Desetiletý lesní hospodářský plán a LČR

Prý budou moci těžařské firmy vytvářet vlastní LHP v LČR? Znamená to, že nebude již žádná kontrola nad těžbou v lesích a nad prodejem dřeva?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.08.2011 10:39:49 - Ministerstvo zemědělství
Dobrý den, Desetiletý lesní hospodářský plán (LHP), je ve smyslu lesního zákona nástrojem vlastníka lesa. Jeho tvorba zásadně vychází ze zadání vlastníka, v tomto případě správce státního majetku - Lesů ČR. Státní lesy formulují nejenom zadání, ale po celou dobu průběhu zpracovávání LHP provádí kontrolu nejen příslušná lesní správa, ale i specializovaný odbor hospodářské úpravy lesů. Vyhotovení LHP je dále kontrolováno nezávislým Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů a orgánem státní správy na úrovni kraje. Krajské úřady jsou nakonec i schvalovacím orgánem LHP. Nezbytnou součástí schválení LHP je i závazné stanovisko orgánů ochrany přírody. LHP přitom mohou vyhotovovat pouze osoby, které mají udělenu licenci od MZe. V případě nerespektování právních předpisů by byla tato licence odebrána.
Teprve na základě řádně schváleného LHP připravují Lesy ČR roční prováděcí projekty lesnických činností tak, aby roční těžba odpovídala 1/10 těžebních úkolů celého desetiletí. Smluvní partner Lesů ČR neurčuje kolik  m3, jaké dřeviny a v kterých porostech se bude těžit nebo zalesňovat. Smluvní partner Lesů ČR provádí lesnické služby výhradně jen na základě pokynů Lesů ČR. Nemůže tedy dojít ani k nesprávnému či účelovému výběru porostů či jejich přetěžení. LHP je výhradním nástrojem vlastníka a i do budoucna tomu tak bude.