Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2011 22:39:59 - Hanna Schmidt

Definice volného času

Pane primátore, kolik volného času míváte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.09.2011 16:12:12 - Bc. Roman Onderka, MBA
Vážená paní Hanno,  Vaše položená otázka je zdánlivě jednoduchá, zdaleka ne však je tak jednoduchá odpověď na ni. Hned na počátku je třeba si totiž položit jinou otázku: „co je to vlastně volný čas“? Zde už jsou k dispozici různé názory a definice odborníků, a to dokonce napříč staletími. 
První vymezení volného času, jak jsem se dočetl, pochází od Aristotela z období starověkého Řecka, který chápe volný čas jako čas na rozumování, čtení veršů, setkávání se s přáteli a poslouchání hudby a nemá tak prakticky nic společného s dnešním široce zaužívaným lenošením nebo nicneděláním. Ve středověku byl volný čas vnímán zase jako časový úsek, který je věnován rozjímání a modlitbám, ale také různým zábavám, hrám a tancům. Období renesance pak bylo známo minimalizací volného času s preferováním práce. 
Významný francouzský sociolog volného času Joffre Dumazedier říká, že volný čas představuje jen určitou část mimopracovní doby, do které dále patří osobní potřeby a povinnosti. Brněnský Vladimír Spousta pak chápe volný čas jako zbytkový, který zbývá po splnění všech povinností – pracovních, studijních, rodinných i po uspokojení všech fyziologických potřeb a autorská dvojice M. Pásková a J. Zelenka považují za volný čas ten, kde lidé nevykonávají činnosti pod tlakem pracovních závazků či rodiny. 
Pokud tedy vyjdu zejména z posledních definic českých současných odborníků, pak takřka volný čas nemám. Rozhodně ale ničeho nelituji, v životě je totiž prakticky vždy něco za něco.  
Za váš dotaz vám děkuji. S pozdravem Bc. Roman Onderka, MBA, primátor města Brna