Mgr. Pavel Blažík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2011 22:42:02 - Hanna Schmidt

Rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným zastupitelem

Pane Blažíku, můžete mě -coby laikovi - vysvětlit práci zastupitele? Jde o práci na plný úvazek? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2011 21:09:47 - Mgr. Pavel Blažík

Na úrovni obecní i krajské předpokládají naše právní předpisy existenci tzv. uvolněných a neuvolněných zastupitelů. Pokud je zastupitel dlouhodobě uvolněn pro výkon funkce (děje se tak vždy na základě rozhodnutí zastupitelstva), vykonává funkci "na plný úvazek". Uvolnění zastupitelé v praxi fungují spíše ve větších obcích a městech (neboť ty si je mohou finančně dovolit) a většinou se jedná o starosty či místostarosty. V krajích je pak existence uvolněných zastupitelů pravidlem. Konkrétně u nás v Jihomoravském kraji jsou dlouhodobě uvolněni pro výkon funkce hejtman kraje, všichni jeho náměstci, radní, předsedové výborů zastupitelstva a předsedové některých komisí rady.

Drtivá většina zastupitelů je však neuvolněných. To je i můj případ. Mám své civilní zaměstnání, kam jako všichni běžní lidé denně docházím. Vedle toho jsem ale povinen se účastnit zasedání zastupitelstva a schůzí dalších orgánů, kterých jsem jako zastupitel členem (výbory, komise). Práce neuvolněného zastupitele samozřejmě vedle výše uvedeného obnáší i studium různých materiálů k projednávání, k čemuž většinou slouží volný čas dotyčného.