Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2011 7:27:34 - Latella

Každý dvacátý občan ČR bude tedy starší 85 let

Pane primátore, jak se vaše město vypořádává s tím, že důchodci nemají na neregulované nájmy a musí se stěhovat? Máte pro ně nějakou alternativu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.09.2011 7:02:31 - Bc. Roman Onderka, MBA

Vážená čtenářko,  demografická prognóza české populace do budoucnosti (do roku 2030) předpokládá vzestup počtu seniorů o 40 – 80 %. Očekává se prodloužení střední délky života až o 4 roky u obou pohlaví a počet osob nad 65 roků tak bude tvořit 23 – 25 % celé populace (u osob 80 a více vzestup na 5 – 8 % - tj. téměř trojnásobek). Až do roku 2050 bude také v ČR pokračovat tento trend výrazného stárnutí populace – nad 60 roků 40 %, nad 65 roků 33 % a nad 80 roků téměř 10 %. Každý dvacátý občan ČR bude tedy starší 85 let! Také v Brně žije aktuálně více než 65 tisíc občanů (17,5 %) v poproduktivním věku 65 a více let. Otázky důstojného stáří v potřebných kapacitách jsou tak zcela na místě za stálé podpory co nejdelšího života seniora v jeho domácím prostředí.   Ale nyní zpět k vaší konkrétní otázce. Osoba, pobírající starobní důchod může požádat v případě potřeby město o pronájem bytu tzv. zvláštního určení – jedná se o byt v domě s pečovatelskou službou. Těchto domů je v Brně 48 s celkem 950 byty. Pro nájemce takového bytu je výhodou jednak nižší nájemné, menší podlahová plocha bytu, ale také možnost sjednat si určité úkony pečovatelské služby. Počet žadatelů o tyto byty zvláštního určení však již dnes mnohonásobně převyšuje možnosti města, neboť v současné době je v evidenci 758 žádostí. Město si je plně vědomo potřebnosti této formy bydlení, a proto zahájilo výstavbu dalších dvou domů s pečovatelskou službou, a to na ulici Renčova a na ulici Stamicova, která by měla rozšířit počet těchto bytů zvláštního určení o 60.  Nájemce obecního bytu může také požádat o pronájem menšího bytu městskou část, která je pronajímatelem užívaného bytu. Určitým příkladem, hodným následování pro jiné městské části, je například projekt radnice Brno-střed, který by měl pomoci právě seniorům bydlících v nájemních bytech. Jeho cílem je pomoc seniorům při řešení bytové situace po předpokládaném zvýšení nájmů po deregulaci k 31. 12. 2011, a to nejen vytvořením databáze seniorů a na druhé straně potřebných rodin, ale též konkrétní pomocí při realizaci této směny.  Za váš dotaz vám děkuji. S pozdravem Bc. Roman Onderka, MBA, primátor města Brna