ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.08.2011 9:20:25 - Lea

Zelená zpráva

Je pravda, že stále vyvážíme suroviny místo výrobků? Lze tento trend nějak změnit nebo je to dané poptávkou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.09.2011 17:39:47 - Ministerstvo zemědělství

Dobrý den, tak jako veškeré obchodní vztahy na jednotném trhu EU, i tato skutečnost je daná poptávkou, resp. je na svobodném uvážení každého producenta, kam a v jaké podobě svou produkci prodá.

Nicméně, ministr Fuksa naposledy na veletrhu Země živitelka, před tím např. na tiskové konferenci v tzv. Zelené zprávě, která hodnotí hospodaření agrárního sektoru za rok 2010 (o obojím informujeme na portálu e-agri.cz), a při mnoha dalších příležitostech zdůraznil, že je žádoucí, aby se zemědělci soustředili na přidávání vyšší hodnoty svým produktům, a zvyšovali tím svou konkurenceschopnost. Problematická z pohledu hospodaření zemědělců je také jejich výrazná závislost na dotacích. Dotace se podílí na čisté přidané hodnotě ve výši přibližně 70 %. Proto také Ministerstvo zemědělství například podporuje kvalitní potraviny, přispívá projekty Programu rozvoje venkova k modernizaci zemědělství a pomáhá podnikání v oblastech s větší přidanou hodnotou.