ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.08.2011 12:15:39 - Petr 1983

Nepřiměřené vysoké sankce za nepojištění vozidla

Dobrý den,

řidiči, kteří provozují vozidlo bez povinného ručení, jsou již mnoho let pokutováni obecními úřady. Od roku 2009 za tento přestupek navíc musejí platit i příspěvek České kanceláři pojistitelů (ČKP). Ten má rovněž charakter pokuty, protože na rozdíl od řádného pojištění z řidiče v případě zavinění nehody nesnímá povinnost nahradit škodu. V úhrnu výše těchto sankcí mnohonásobně převyšuje cenu řádného pojištění odpovědnosti, takže nikdo rozumný na provozování vozidla bez pojištění nemůže mít zájem. Proto dle mého názoru k drtivé většině těchto případů dochází nedopatřením. Alespoň já sám jsem se s žádným úmyslným spácháním tohoto prohřešku nesetkal.

Ze zpráv ČKP navíc vyplývá, že příspěvky, které ČKP od hříšníků vybírá, v současné době plně pokrývají náklady na náhradu škod způsobených nepojištěnými a nezjištěnými vozidly. Tyto příspěvky tedy zcela odstraňují následky zmíněného přestupku.

Trestat řidiče za tento přestupek nadále i pokutami od obecních úřadů proto již považuji za zbytečné a nepřiměřené. Navrhuji tedy úplně zrušit pokuty od úřadů a ponechat pouze příspěvek ČKP.

Jaký je Váš postoj k tomuto problému a jak jej chcete řešit?

S pozdravem,
Petr Matas

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.