Prof.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.09.2011 9:42:02 - Věrka

Ze střední třídy a veřejných zdrojů se dá však ještě rýžovat mnohé

Navzdory opozičním snahám byla reforma zdravotnictví prosazena. Média ji zřejmě pod silným tlakem nijak nekomentují, spíš poukazují na to, že pacient se bude podívat do své dokumentace a zubař ho bude muset vzít, jinak se s ním pojišťovna pohádá. Co se tedy změní z vašeho pohledu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.09.2011 20:28:30 - Prof.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Vážená paní Věro,
z mého pohledu to není zdaleka jen o tom či onom dílčím opatření stran dokumentace, poplatků, nadstandardů nebo dílčích jistot, které dosud ve zdravotnictví občané měli a mít nebudou nebo jen omezeně. Je to důsledek touhy bohatší menšiny mít více a nedělit se na úkor chudobnější většiny. A spíše než chudobnější je možno říci přiměřeně majetné střední vrstvy, která v našich podmínkách žije nechudobně a má podle názoru zájmových skupin na to, aby oněm bohatším, neomaleným a mnohdy až nenažraným dále a více připlácela na jejich cíle, touhy a záměry. Ze vskutku chudobný lidí na ekonomické hraně existence, a těch u nás mnoho není, se už nic dostat totiž nedá.. Ze střední třídy a veřejných zdrojů se dá však ještě rýžovat mnohé. Proto, ačkoli je nás od dob Rakousko-Uherska sále deset milionů a v oněch zhruba 7% odvodů do zdravotnictví každoročně daňové a pojišťovenské prostředky rostou, jakoby stále bylo na provoz zdravotní péče méně a méně a více a více hrozila krize. Tu ostatně musel také někdo vymyslet, zinscenovat a zavinit, urcitě dluhy nevznikly z nadměrných důchodů babiček a dědečků nebo z nadměrné operační aktivity chirurgů.

Je historicky nešťastné, že voliči skočili na mnohé předvolební vějičky a oné maké menšině zištných a nenasytných většinově pomáhají realizovat záměry. Onen reformní zákon 48 , který už ke zdravotnictví přes odmítnutí senátem prošel, ani další, které se chystají a budou mít stejný průběh, nepochybně raost neudělají pacientům ani zdravotníků je naprosto jisté. K několika žádoucím organizačním změnám sou v nich přmíchány změny přidávající zmatek, oslabující jistoty pacientů i zdravotníků, jsou v nich i změny účelové a velmi darebné, prosazené až posranními dodatky a pozměňovacími návrhy, které neprošly ani připomínkovým řízením, ostatně ani vládou. To je velmi závažné, protože se pak lze ptát jak ona demokracie v tomto státě vlastně funguje, když nějaký neprojednaný a nepřipomínkovaný návrh poslance měnící zcela původní záměr je už bez dalšího rozumného rozboru a projednání prosazen spolu s jiným jen na ákladě onoho silového měřítka 118 hlasů koaliční většinou, která ani ve většině poslanců o důsledcích ani nepřemýšlí.
Napadlo mě právě v úterý 6.9. když jsem v Poslanecké sněmovně zdůvdňoval odmítavé stanovisko Senátu, že senátní projednávání (trvalo 5 hodin pro projednání ve dvou výborech, vystoupilo 18 diskutujících senátorů) je vlastně zbytečnou hrou, když k podstatnému se už pak stejně dále nejedná a e jasné, že ať je rozbor v senátu jakýkoli, návrh zákona většinou sněmovny projde. Navíc media skutečně vybírají je útržky, , které se hodí a veřejnost vlastně podstatu a rozsah změn nezná. Poplatnost většiny médií koaliční politice je obroský, a to bez ohledu na skutečnost, že Vláda má dosud nejnižší podporu v historii kolem 20% a jen malá menšina vyslovuje se změtí změn zákonů spokojenost. Jakoby zde bylo několik moudrých , kterým záleží na blahu vlasti a pak většina hlupáků, kteří tomu nerozumí a stěstí se jim musí zajistit, ať chtějí či nikoli. Je to velmi zvláštní doba, velmi zvláštní podoba demokracie, neskrývám , že jsem jí převapen a stále se divím, co vše je možné. Nepochybně ze změn ve ztravotnictví, které nás v této silové a účelové podobě přijmání potřebných i zbytečných a přebytečných zákonů nyní čekají, budou smutní všichni řadoví občané, potenciální pacienti, a také zdravotníci, neboť co se na ně hrne z hlediska adinistrativy, pochybných nařízení až šikany, je rovněž nebývalé. 

Asi si ten výsledek voleb 2010 musíme všichni prožít, přežít a poučit se. Jiný recept teď není a nicna tom nezmění ani snahy části senátorů řešit věci jinak. Ke zmiňovanému zdravotnímu zákonu jen dodávám, že senátní většina návrh odmítla jako nesolidní, nedůvěryhodný, v některých částech nekonzumovatelný, avšak zneužitelný. Myslím, že tím je řečeno mnohé.
Už máme signály z návrhů právě projednaných ve sněmovně, že podobný styl návrhů reformních zákonů bude teď v rátké době následovat, patrně ani s nimi senát souhlasit nebude, ale nakonec stejně projdou. Doba je totiž taková, navzdory většině a v důsledku její desorientace, médii živené.

Přeji Vám nicméně aspoň hezký zbytek léta ,osobní pohodu a pevné zdraví.
Prof. MUDr. Jan Žaloudík,CSc., senátor