Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.12.2014 12:50:07 - Kristýna Kronďáková

občasnká společnost

Podporujete ideu občanské společnosti? Myslíte, že to jde vynutit nějakou normou a co uděláte pro větší zapojeni lidi do veřejného života? Co třeba začít referendem v určitých věcech jako napřed školné.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.12.2014 10:30:31 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
Občanská společnost je sice dobrá myšlenka, ale ještě jsme do ní dostatečně nedospěli. Nemyslím si, že referendum je zrovna dobrý příklad pro občanskou společnost. Havel se snažil motivovat lidi k občanské společnosti, ale naši lidé dlouho nežili v občanské společnosti a ti mladí nemají žádný vzor. Společnost je třeba delší dobu kultivovat, než se dostane na úroveň tvorby občanské společnosti. Už nyní sice existují různá sdružení, spíše na malých městech nebo vesnicích, ale velká města vedou k anonymitě, schovávání se v davu jako individualista. Rychle do práce a rychle z práce. Chlapi nechodí ani na pivo. Setkávat se v kavárnách nebo na malých večírcích je spíše pro lidi jakoby na obtíž, protože spěchají do svého malého hradu. Je možné, že se ani k občanské společnosti nedopracujeme, protože život na nás klade stále větší nároky. Všechno rychle, rychle dokončit, aby se rychle muselo začít něco dalšího nového. Kvantita vitězí nad kvalitou. Kdo chvíli stál, už stojí opodál a toho se lidé bojí. Tak jim život utíká pod rukama. Kreativní řemesla mají výhodu, ale i zde se setkáváme s fenoménem, že pro lidi je lepší být spíše zaměstnancem, než zaměstnavatelem. Je to pohodlnější, ale bez kreativity. Jsem skeptický, že by se Havlova idea občanské společnosti v brzku začala rozvíjet a referendum nevidím, jako páteř takové myšlenky. Začít by se mohlo a to od hlavy - politická kultura je však v plénkách, spíše jsme zhnuseni tím, co nám politici předvádějí a média nás živí jen negativními zprávami. Začít by se tedy mělo a to zbavením se neschopných, diletanských politiků, politiků, kteří stále mají na prvním místě "já" a potom dlouho nic, než přijde na "my". Začít by se mělo výchovou slušných lidí, ale jak, když ani morální kodexy neplatí. Snad by stačilo, kdyby si lidé aspoň o Vánocích uvědomili základní principy občanského soužití. Veselé Vánoce.