Ing. Mgr. Irena Ropková

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.12.2014 11:15:36 - kratochvílová

bezdomovci

Nejvíce lidí bez domova bylo sečteno v Moravskoslezském kraji (2 574), druhá skončila Praha (1 254) a na třetím Jihomoravský kraj (1 156). Moje otázka zní. Jak je možné, že je Praha na druhém místě, když je zde nejnižší nezaměstnanost? A máte řešení? Děkuji a přeji hezké Vánoce. Kratochvílová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2015 10:42:16 - Ing. Mgr. Irena Ropková

Dobrý den, paní Kratochvílová,

Počet bezdomovců v Praze je skutečně velmi vysoký, proto se řešením tohoto problému z dlouhodobého hlediska intenzívně zabývám. Bezdomovectví bych chtěla řešit ve dvou rovinách. V první řadě se chci zaměřit na prevenci a počáteční pomoc lidem, kteří ještě nepropadli sítem až na samé dno, protože čím je člověk déle na ulici, tím se hůře navrací zpátky do společnosti. Na druhé straně bych chtěla podporovat sociální bydlení i za pomoci pana radního Lacka, který má oblast bydlení na starost. Po dohodě s ním jsem do programového prohlášení rady zahrnula vyhrazení určité části bytového fondu hlavního města Prahy a případně i městských částí pro osoby bez přístřeší jako startovací byty, což by mělo určitě fungovat ve spolupráci s neziskovým sektorem. V některých případech už to dokonce existuje a já bych chtěla využít další byty na řešení této problematiky. Ale byty si musíme nechat také pro jiné účely, například pro seniory nebo postižené.

Samozřejmě bydlení jde ruku v ruce s prací, která je při resocializaci bezdomovců nutná. Je třeba jim podat pomocnou ruku, ale zároveň i požadovat jejich vlastní snahu navrátit se do společnosti. Proto bych ráda prověřila možnosti jejich pracovního uplatnění, mohlo by se jednat například o různé brigády a veřejné práce pro město. Jsem přesvědčená o tom, že u řady lidí bez domova je snaha situaci řešit a chtějí se navrátit zpátky do společnosti.

Co se týče mezikrajského porovnání počtu bezdomovců, problém je dán zejména tím, že velká část bezdomovců nemá trvalé bydliště v Praze a pochází z jiných krajů – lidé bez domova se však logicky stahují do Prahy a Praha tak musí tento problém řešit i za ostatní kraje.