Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.12.2014 20:12:35 - pav.

ČSSD moc ustoupila v otázce tzv. církevních restitucí.

Proč ČSSD tento prioritní bod v plejádě předvolebních předvolebních slibů úplně v tichosti opustila, když ono opuštěné a vyprázdněné místo rychle obsadili církevně-tunelářští aktivisté, kteří se občanům smějí !?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2014 12:21:27 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, na který se pokusím odpovědět. ČSSD v rámci svých předvolebních slibů netvrdila, že zruší církevní restituce, ale chtěla tři věci. Tou první bylo transparentní a právně poddložené vydávání majetku. Tady jsme navrhli prodloužení lhůt pro toto vydávání, ale pravice stále blokuje projednání tohoto návrhu zákona. Tou druhou bylo snížení nákladů na restituce ze strany státu. Tohle se přes předvolební deklarace ANO 2011 a přes odpor KDU-ČSL nedostalo do programového prohlášení vlády. Proto ČSSD vytvořila komisi, která jednala s církvemi (což byl požadavek Lidovců) o změně smlouvy. Jak víte, k žádné dohodě nedošlo a komise byla rozpuštěna. Tím třetím požadavkem ze strany ČSSD bylo, aby peníze získané z restitucí použila církev na bohulibé účely, jako opravy zanedbaného majetku, sociální a zdravotní péči pro občany a na charitu. Tady bylo jak ze strany katolické církve, tak ze strany papeže Františka (odpovědí na můj dopis papeži) deklarována vůle, že tomu tak bude. Mohu ujistit, že úprava a dohled nad církevními restitucemi zůstává stále prioritou sociální demokracie, nicméně není prioritou současné koaliční vlády. Polsední změna na pozemkovém fondu ukazuje, že snahou KDU-ČSL je provést vypořádání majetku rychle, a to bez ohledu na náš první požadavek. ČSSD trvá na transparentnosti a legálnosti při vydávání majetku církvím a náboženským společnostem.