Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2014 18:37:52 - torsten

Ukrajina

Schvalujete neústavní převraty jakým byl ten v Kyjevě a nasazení armády proti politicky oponentním oblastem i následné používání těžkých zbraní proti městům na východní Ukrajině?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.12.2014 23:43:14 - Mgr. Daniel Herman
 Neschvaluji žádné neústavní převraty, pokud jde o demokratické země a demokratické ústavy. V případě Ukrajiny, kterou jste si vzal jako příklad, tomu ale bylo jinak. Prezidenta Janukovyče sesadil parlament, který byl zvolen ve volbách. Zákon, který prezidenta odvolal, schválil parlament ústavní většinou 328 hlasů. Jako důvod uvedl parlament, že prezident se sám vzdal moci tím, že přestal plnit své ústavní pravomoci, utekl z Kyjeva a masově porušoval práva lidí. Opustila ho i jeho vlastní strana. Stejným zákonem vyhlásil parlament také předčasné prezidentské volby. Z těchto voleb pochází v souladu s ústavou současná hlava státu prezident Porošenko.

Pokud jde o dění na východní Ukrajině, jde o tragickou událost, na které se projevuje všechno zlo každé občanské války. Ukrajina ovšem brání svoji územní celistvost, která byla narušena protiprávní invazí ruských vojsk na Krym a okupací tohoto území a jeho odtržením od Ukrajiny. Jak známo, na východě Ukrajiny působí nejen separatisté podporovaní Moskvou, ale také ruští vojáci (maskovaní jako dobrovolníci, popř. jako vojáci "na dovolené") a těžká výzbroj pocházející z Ruska. Celý konflikt, při kterém trpí civilní obyvatelstvo, je samozřejmě smutná záležitost a je třeba, aby byl co nejdříve zastaven. Je ale třeba, aby Rusko přestalo porušovat mezinárodní právo a rozbíjet území svého západního souseda a vyvíjet celosvětovou lživou propagandu.